brojač poseta

недеља, 29. јун 2008.

DANAK OPUŠTENOSTI

Broj polnih infekcija leti je u porastu zbog visokih temperatura,boravka na bazenima i opuštenijeg seksualnog ponašanja

S

Infekcije i polno prenosive bolesti u letnjem periodu su u porastu, pre svega zbog vrućina, ali i nešto slobodnijeg ponašanja i sklonosti ka letnjim avanturama.

Ana Mitrović, ginekolog i predsednik Udruženja za očuvanje reproduktivnog zdravlja, objašnjava da upravo zbog toga u letnjem periodu treba da obratimo više pažnje na seksualno ponašanje i ličnu higijenu.

- Ukoliko imate seksualni odnos ali ne sa stalnim partnerom, korišćenje prezervativa, bez obzira da li neko koristi pilulu ili ima spiralu, je obavezno. S druge strane, zbog kupanja u bazenima, češćeg nošenja tangi i mini sukanja, kao i vlažnih kupaćih kostima, naš organizam je podložniji raznim gljivičnim infekcijama, infekcijama parazitom trihomonasom, kao i hlamidijalnim infekcijama - kaže Ana Mitrović.

S

Rizičan seks

Ana Mitrović objašnjava da su seksualni odnosi najčešći put prenosa infekcija, a posebnu opasnost predstavlja analni seks.

- Jedan od najčešćih načina prenošenja infekcije jeste analnim putem zbog specifične ženske građe. Tako se dešava da neki od normalnih stanovnika debelog creva, poput ešerihije koli, dospeju u vaginalni otvor. Zato, ukoliko se neko odluči na primenu ove vrste polnog čina, onda je obavezno korišćenje kondoma - kaže Mitrovićeva.

Prema njenim rečima, razvoju gljivičnih infekcija često pogoduju promena klime, iscrpljujuć noćni život, pad imuniteta i vlažna sredina.

- Sunce, s jedne strane, deluje blagotvorno, a s druge strane, iscrpljuje nas, tako da može da dođe do infekcija, posebno kod žena koje su sklone gljivičnoj infekciji. Ukoliko primetite simptome, preporuka je da se obavezno obratite ginekologu, a nikako da se lečite sami. Na taj način infekciju, posebno u letnjim mesecima, teže je izlečiti, a ono što se obično dešava ako gljivične infekcije sami lečimo jeste da se one samo zaleče i kasnije vraćaju - objašnjava Mitrovićeva.

Što se tiče infekcije koju izaziva parazit tihomonijas, koju su nekada ginekolozi zvali „petom grupom", ona se najčešće prenosi boravkom u bazenu.

- Njene simptome žene različito opisuju, a najčešće kao nelagodnost zbog svraba, peckanja i pojačanog sekreta (žućkasto penušavog, a nekad ima i zelenkastu primesu). Ukoliko primetite ovakve simptome, potrebno je da se hitno obratite ginekologu kako biste odmah započeli terapiju. Lekove piju oba partnera, a posle toga još neko vreme žena koristi vaginalnu terapiju. Ipak, danas postoje ozbiljne kontrole vode i koriste se sredstva koja deluju protiv gljivica i bakterija, tako da mislim da žene koje se kupaju u gradskim bazenima ne bi trebalo o tome da brinu - kaže Ana Mitrović.

Prema njenim rečima, kad su u pitanju hlamidijalne infekcije, ne morate posebno da radite briseve u letnjem periodu ukoliko nemate problema sa sekretom.

- Ipak, ukoliko se pojavio problematičan sekret, potrebno je da pored uobičajenog uradite i specifičan bris na hlamidiju. Taj bris ne spada u rutinsku kontrolu i često može da se desi da infekcija postoji bez simptoma i da se ne leči, a kasnije može da bude uzročnik nepolodnosti ili pobačaja. Da bi jedna zdrava žena izbegla infekcije, potrebno je samo da se normalno ponaša i pridržava onih uobičajenih saveta kao što su izbegavanje sunca u od 11 do 16 sati, redovna higijena i da, ukoliko je moguće, ne boravi dugo u kupaćem kostimu, posebno onim jednodelnim - savetuje Mitrovićeva.

Нема коментара: