brojač poseta

понедељак, 09. јун 2008.

Cene oterale posetioce iz navijačke zone

Tokom Evropskog prvenstva u fudbalu mnogi posetioci Beča upitaće se gde da sebi kupe nešto za piće ili jelo, jer su, u navijačkoj zoni, u centru grada, suočeni sa astronomskim cenama.

Tako u navijačkoj zoni jedan kebab, aktuelno najomiljenije brzo jelo u Austriji, košta 5 evra, dok u ostataku Beča košta oko 3. Jedno veliko pivo staje 4,50 evra, a velika "pivska pereca" 2,50 evra. Zbog ovih astronomskih cena savetuje se navijačima da, ukoliko to mogu i žele, jedu i piju van ove zone "skupoće".

Tako se u restoranima, na primer, kod pijace "Našmarkt", koja je nedaleko od navijačke zone, može pojesti čitav jedan meni od 5,50 evra. Isto tako mnogo jeftiniji su štandovi na kojima se prodaju viršle, koji se nalaze izvan navijačke zone, a gde se par viršli može pojesti za oko 3 evra, i veliko pivo popiti za 2 evra.
Pored toga stoji na raspolaganju i lanac restorana brze hrane "Mek Donalds" u kojima za svotu novca, koje bi gost "Euro2008" potrošio u navijačkoj zoni, može više i bolje da se nahrani. Tako jedan "Big mek meni" staje 5,19 evra, a ako se želi veliko pivo ono košta 2,19 evra.
Još skuplje od štandova u navijačkoj zoni su jedino restorani u toj zoni. Tako kafe "Landtman" za vreme "Euro2008" nudi posebne "fudbalske ponude". Veliko pivo, na primer, tamo staje 4,90 evra, a kobasica 9 evra, tost 8 evra.

Inače, u Austriji stalno rastuća inflacija biće podstaknuta Evropskim prvenstvom u fudbalu, ocenjuje Nacionalna banka Austrije (OENB). Prema studiji OENB visoki nivo cena biće u junu, zbog Evropskog prvenstva, poveća za 0,4 odsto.
Glavni ekspert OENB Peter Moslehner očekuje poskupljenje hotela za 10 odsto i namirnica za 3 odsto.
U pojedinim oblastima poskupljenje može iznositi preko 20 odsto. Ta Studija, inače, nije uzela u obzir visoke cene u tzv. "navijačkoj zoni", koje su mnogo više nego u ostalim delovima grada.

Predsednik Radničke komore (AK) Herbert Tumpel upozorio je da bi Evropsko prvenstvo moglo dovesti do trajnog povećanja cena.
Zbog toga je AK pre početka Evropskog prvenstva sprovela analizu stanja u trgovini, gastronomiji i uslugama.
"Od ponedeljka će naši kontrolori cena analizirati da li je došlo do drugog talasa povećanja cena", najavio je Tumpel.
Ministarstvo za socijalna pitanja pokrenulo je nadgledanje cena namirnica, kako bi se sprečilo dizanje cena za vreme Evropskog prvenstva. U Austriji, koja zajedno sa Švajcarskom organizuje Evropsko prvenstvo, utakmice ovog velikog takmičenja igraju se u četiri grada - Beč, Salcburg, Insbruk i Grac.

Нема коментара: