brojač poseta

четвртак, 05. јун 2008.

BRAKOFOBIJA

Bogat društveni život, finansijska nezavisnost i karijera najčešći su razlozi zbog kojih žene umesto braka i porodice biraju slobodu

Sve više žena umesto braka i porodice bira slobodu. Naime, najnovije istraživanje pokazalo je da se broj žena koje žele da žive bez partnera udvostručio. Štaviše, te žene uopšte ne traže partnera, već žele same da uživaju i troše svoj novac.

Prema statistikama, u Velikoj Britaniji osam odsto žena starosti od 25 do 44 godine žive same, a pre 20 godina taj procenat bio je dvostruko manji. Ovaj novi trend ide ruku pod ruku sa sve većim brojem razvoda i sve manjim brojem sklopljenih brakova. Istraživanja su pokazala i da dve trećine ljudi misli da može da ima ispunjen život bez partnera. Zato će kuće za samce postati veliki hit u sledećih deset godina, a na njih će otpadati čak 70 odsto novogradnje.

- Ako ste zaposleni i imate mnogo prijatelja, biti u vezi postaje nevažno, predstavlja emocionalni rizik i zahteva mnogo ulaganja i odricanja. Takođe, ženama više ne treba finansijska sigurnost veze - rekla je Pola Hal, psihoterapeut za veze.

Žene koje odluče da neće da imaju decu manje su stigmatizovane nego ranije i bolje su prihvaćene u društvu.

- U osnovi, žene se osećaju prijatnije kada sa svojim životom mogu da čine ono šta hoće - kaže Hal. I nekoliko poznatih i uspešnih žena priznalo je da iznad svega ceni svoju slobodu. Jedna od njih je pevačica Kajli Minog, koja je nedavno izjavila da verovatno nikada neće zasnovati porodicu, a glumica Kameron Dijaz rekla je da voli da bude sama i da joj to dobro ide.

Sociolog Jan Macvariš sa Univerziteta Kent, autor studije „Razumevanje populacije koja živi sama", nekoliko godina je proučavao živote žena koje su odlučile da žive same. On tvrdi da su promene u društvu uticale na taj trend i učinile prihvatljivim pojavu da žene duže nego ranijih decenija ostaju izvan braka. Ovaj novi obrazac ponašanja posebno se odnosi na obrazovane žene s karijerom iz urbanih sredina. Međutim, na odluku žena da žive same uticali su i drugi faktori. Naime, sve je manje primera srećnih parova, a novine su prepune onih negativnih stvari, razvoda i raskida.

Jedno istraživanje pokazalo je da 60-godišnjakinje koje žive same opisuju svoj život puno zdravijim i srećnijim nego one koje su u vezi ili braku. Takođe, danas je i manji pritisak da žena mora do određenih godina da stupi u brak i postane majka.

Нема коментара: