brojač poseta

четвртак, 19. јун 2008.

AŠNER IMA AMNEZIJU

Direktor „Margelovog instituta" Alen Budaj tvrdi da se nacista svojim izjavama svima smeje u lice i da je naprasno zaboravio ono čime se dičio do 2004.

Da li se seća za koga navija... Ašner sa suprugom Edeltraut na EP

Direktor jevrejske organizacije „Margelov institut" iz Zagreba Alen Budaj tvrdi da se nacista Milivoj Ašner svojim izjavama datim britanskom „Sanu" pre dva dana - smeje svima u lice.

Dokumentovani zločini

Alen Budaj je britanskom tabloidu „San" pokazao dokumenta koja dokazuju da je Milivoj Ašner zaista bio pripadnik ustaške policije u Požegi i da je odgovoran za ubistva cele jedne jevrejske zajednice. Među tim dokumentima nalazi se nalog za izručenje 63 jevrejske porodice, koje su potom pogubljene. Potpis u dnu papira pripada Milivoju Ašneru.

Postoji i dokument iz kog se vidi da je Ašner uzeo kompletnu imovinu jedne Jevrejke nakon što je poslao njenog supruga u smrt.

Lovac na naciste, kako Budaj sam sebe naziva, izjavio je za hrvatske medije da je zločinac pre samo četiri godine rekao da bi ponovio sve što je radio u mladosti, a da je sada, odjednom, dobio amneziju i da ne zna ništa o zločinima nad Romima, Jevrejima i Srbima u Požegi.

- Ašner je 2004. izjavio da bi ponovio sve što je radio kao mlad. Sad je dobio amneziju, koja obično zahvati nacističke zločince poput njega. Još postoje živi svedoci, a i Ašner se svega seća.

Ne bi trebalo imati saosećanja prema njemu. Kao mladić ubijao je sve redom, od dece od svega nekoliko meseci, do staraca kao što je on. On jeste star čovek, ostareli ustaški i nacistički zločinac - kaže direktor „Margelovog instituta".

Budaj, koji je posle svojih istraživanja u Požegi prijavio Ašnerove zločine i napisao knjigu o tome, kaže da je veoma razočaran reakcijama Hrvatske.

- Završetkom mandata Vesne Škare-Ožbolt, koja je do 2006. bila ministar pravde u Hrvatskoj i koja je zatražila izručenje Ašnera, prestali su svi pritisci prema Austriji. Želimo da Hrvatska izvrši pritisak da se on izruči, jer isti sud tereti i generala Vladimira Zagorca, koga Hrvatska toliko snažno želi da joj bude izručen - navodi Budaj.

Lovac na naciste... Alen Budaj

On dodaje da je Ašner najstariji ratni zločinac, s najstarijim zločinom, međutim tvrdi da pre priče o njegovoj bolesti stoje laži Austrije.

- Ako se već nije sudilo ustaškom zločincu Ivi Rojnici, neka se sudi bar Ašneru. Ako se njemu ne bude sudilo, ko će da bude odgovoran za sve te nevine žrtve nego Hrvatska? Očekujem da se Hrvatska konačno pokaže kao pravna zemlja - kaže Budaj.

Prema njegovim rečima, Austrija 30 godina nije osudila nijednog nacističkog zločinca.

- Ta zemlja je tvrdokorna. Svi znaju ko je Ašner, ali niko ne reaguje. Milivoj Ašner je u Austriji zaštićen kao beli medved - zaključuje direktor „Margelovog instituta".

Нема коментара: