brojač poseta

петак, 16. мај 2008.

UKRAO 3.017 KNJIGA IZ BIBLIOTEKE

R. D. iz Bora tri godine svakodnevno iz Narodne biblioteke u Boru krao knjige svih žanrova i čuvao ih u svom stanu. Uhvaćen kada je pokušao da ispod jakne iznese sedam knjiga

R. D. iz Bora ukrao je 3.017 knjiga iz Narodne biblioteke u Boru! Posle višemesečne potrage, policija je saopštila da je R. D. uhvaćen kada je pokušao da ispod jakne iznese sedam knjiga iz biblioteke! R. D. je, inače, svakodnevno dolazio u biblioteku i u proseku odnosio po tri knjige, a u njegovom stanu pronađene su gotovo sve ukradene knjige! Protiv R. D. podneta je krivična prijava zbog krađe.

Borska policija saopštila je juče da je otkrila osobu koja je za poslednje tri godine iz Narodne biblioteke u tom gradu ukrala 3.017 knjiga, čime je rešena velika misterija manjka književnog fonda u toj ustanovi! Službenici biblioteke primetili su da R. D., inače njihov stalni čitalac, namerava da ukrade sedam knjiga, nakon čega je obaveštena policija!

- Bibliotekari su posumnjali da je R. D. lopov. On je sakrio sedam knjiga ispod jakne i pokušao da izađe iz biblioteke. Kada je uhvaćen, priznao je da kod kuće ima još knjiga koje je doneo iz ove biblioteke! Prilikom pretresa njegovog stana, otkriveno je 3.017 knjiga svih žanrova! R. D. nije birao šta će ukrasti. Bilo je tu istorijskih romana, naučne fantastike i erotskih knjiga - rekao je jedan policajac.

Vesna Tešović, direktor Narodne biblioteke, rekla je da je misteriozan nestanak knjiga primećen još 2006. godine.

- Pošto smo popisali inventar ustanovili smo da nas neko potkrada, zbog čega smo protiv NN lica podneli krivičnu prijavu - rekla je Tešovićeva. Prema njenim rečima, R. D. je bio redovan posetilac biblioteke, u kojoj je provodio više sati dnevno. Skoro sve knjige koje je R. D. izneo nađene su u njegovom stanu.

Kako Press saznaje od zaposlenih u ovoj biblioteci, svi su bili šokirani kada su ispod jakne R. D. našli sedam knjiga!

- Mesecima smo tragali za lopovom! Mislili smo da neko noću provaljuje u biblioteku, ali nikakve tragove nismo nalazili. Nismo mogli ni da naslutimo da je to R. D.! Već godinama svakodnevno je dolazio kod nas. Dosta je čitao, a u biblioteci je listao i mnoge časopise. Znamo da je veliki ljubitelj i poznavalac knjiga i da ima kućnu biblioteku. Međutim, on je zloupotrebio naše poverenje. Svi smo ga poznavali i on je to iskoristio. Šetao se između polica sa knjigama i tada je verovatno ispod džempera ili jakne stavljao knjige - kaže za Press jedna bibliotekarka, i dodaje:

- Ko bi mogao i da pomisli da nam je R. D. ispred nosa odneo više od 3.000 knjiga! I što je još zanimljivije, sve su pronađene u njegovom stanu! Zaista čudno i neverovatno!

Posle uviđaja i pretrage stana R. D., policija bi trebalo kamionom da vrati knjige u biblioteku.

- Biće tu mnogo posla! Treba preneti 3.000 knjiga. Ovakvu krađu još nismo imali - priznao je jedan borski policajac.

Нема коментара: