brojač poseta

среда, 21. мај 2008.

Srušio se vojni avion, pilot preživeo

Avion Vazduhoplovstva Vojske Srbije "Orao J-22" srušio se oko 11 časova u blizini Zrenjanina. Avion se srušio kod sela Baranda, 50-ak kilometara severoistočno od Beograda, rečeo je u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva. Pilot aviona major T. J. spasao se katapultiranjem, a povrede koje je zadobio prilikom iskakanja nisu opasne po život.

Pretpostavlja se da je pilot primetio da je došlo do nekih tehničkih neispravnosti na letelici i da je zato odlučio da se katapultiranjem - automatskim napuštanjem aviona uz pomoć padobrana - spasi.
U Ministarstvu odbrane najavili su i da će zvanično saopštenje o uzrocima pada aviona "Orao", inače jednoseda, izdati tokom dana.
"Orao" koji se srušio bio je u sastavu 241. eskadrile 98. avijacijske baze, smeštene u Lađevcima kod Kraljeva.
Vojska Srbije u sastavu Vazduhoplovstva imala je 33 orla, od toga 16 borbenih jednosedih jurišnih verzija J-22, što je i verzija koja se srušila.
Gotovo svi avioni u operativnoj upotrebi nalaze se u sastavu 98.
avijacijske baze u Kraljevu. Jurišne i nastavne verzija tog aviona, zajedno sa dva aviona G-4 Supergaleb, čine 241. lovačko-bombardersku avijacijsku eskadrilu.
U sastavu 2. izviđačkog avijacijskog odeljenja 98. avio baze nalazi se osam jednosedih i dva dvoseda izviđača.
Jedan J-22 leti u sastavu Sektora za letnja ispitivanja (bivši VOC) Tehničko-opitnog centra u 204. avio bazi u Batajnici.

Нема коментара: