brojač poseta

понедељак, 12. мај 2008.

SRBI I HRVATI IZVELI PLJAČKU STOLEĆA!

Petorica državljana Srbije uz pomoć „kolega" iz Hrvatske opljačkala poštu u Splitu i odnela više od dva miliona evra. Uhapšeno 18 članova grupe, razbojnici iz Srbije i dalje u bekstvu

Dolijali... Hapšenje kriminalaca

Hrvatska policija traga za petoricom državljana Srbije koji su učestvovali u spektakularnoj pljački pošte u Splitu, iz koje je ukradeno 15 miliona kuna ili više od dva miliona evra! Ova pljačka u Hrvatskoj je nazvana „pljačkom stoleća" zbog odlične organizovanosti razbojnika, koji su pljačku izvršili brzo i bez tragova! Policija je do sada uhapsila 18 osoba, državljana Hrvatske i BiH, koje su osumnjičene da su pomagale petorici kriminalaca iz Srbije.

Glavna pošta u centru Splita opljačkana je 15. marta u vreme kad se razvrstavao novac za penzije. U pljačku su, sumnjalo se od samog početka, bili uključeni „insajderi", policajci i službenica pošte. Pljačkaši su iskoristili i propuste u sistemu obezbeđenja, jer zgrada nije imala video-nadzor, pa su stražari lako savladani. Posao je obavljen vrlo elegantno i precizno, u samo pola sata, na 500 metara od policijske stanice! Razbojnici su znali raspored prostorija, pa i trenutak kada će biti otvoren sef radi brojenja novca! Posle pljačke, napadači su pobegli džipom koji su kasnije zapalili!

- Radi se o jednoj od najorganizovanijih kriminalnih grupa koje su delovale na području Hrvatske. Kriminalci iz naše zemlje udružili su se s kriminalcima iz BiH i Srbije i organizovali bandu u kojoj je svako imao svoj zadatak. Kriminalci sa splitskog područja pružili su logističku pomoć „kolegama" iz Srbije. Snimili su i pripremili teren, za šta su bili adekvatno nagrađeni. Dobili su 10 odsto zarade, i to je novac koji smo pronašli. Izvršioci pljačke, a reč je o petorici državljana Srbije, nisu dostupni. Oni su odmah nakon pljačke pobegli preko državne granice i skrivaju se u Srbiji - rekao je inspektor policije Marijan Benko.

Plen... Deo opljačkanog novca

Policija je pronašla oko milion kuna iz pljačke u podzemnom tunelu splitske bolnice na Križinama na dubini od 100 metara! Novac je bio u kantama za boju! Još 88.000 kuna policija je pronašla u stanovima koje su pretresli.

- Tokom opsežne akcije pregledani su i pretreseni 21 stan i 28 automobila. Pare su pronađene i na pijaci Arizona pored Brčkog u BiH - rekao je Benko.

Dok policija traga za pljačkašima iz Srbije, pred istražnog sudiju juče je privedeno šest osoba koje su pomagale u pljački. Od njih šestoro, četvoro je osumnjičeno za pljačku pošte na Ravnim Njivama prošle godine.

- Pred istražnim sudijom saslušani su Boris Maršić, radnik obezbeđenja koji je za vreme pljačke bio u zgradi pošte i koji je pustio pljačkaše unutra. Vesna Vuco, poštanska službenica, osumnjičena je da je pljačkašima davala podatke o količini novca. Za učestvovanje u pljački trebalo je da dobije 30.000 kuna. Miroslav Hršum (49), Srbin sa Pala, osumnjičen je da je za razbojnike iznajmio stan u blizini pošte - navode hrvatski mediji.

Jozo Certa, predsednik Udruženja fudbalskih sudija i sportski direktor FK „Vala", njegov 18-godišnji sin i brat Miro uhapšeni su zbog sumnje da bi svojim informacijama mogli pomoći hapšenju počinilaca.

Нема коментара: