brojač poseta

понедељак, 05. мај 2008.

SIGNAL ZA UZBUNU

Policistični jajnici često su uzrok neplodnosti, ali i spontanih pobačaja. Ovaj sindrom povezan je i sa povećanim rizikom od drugih oboljenja, kao što su šećerna bolest ili rak jajnika

Sindrom policističnih jajnika je najčešća hormonska bolest kod žena i najčešći uzrok izostanka ovulacije. Procenjuje se da pet do 10 odsto žena u plodnom razdoblju boluje od ove bolesti, kaže Milovan Pavićević, docent ginekologije, vlasnik ordinacije „Pavićević".

Lečenje lekovima

U lečenju lekovima postoji velik izbor, što zavisi od simptoma i nalaza. To mogu biti hormonske kontracepcijske tablete, ciproteron acetat, analozi GnRH, hormona koji se oslobađa u mozgu i deluje na izlučivanje hormona hipofize, zatim lekovi za kontrolu povećane telesne mase, hormonsko nadoknadno lečenje, diazoksid, kortikosteroidi, lekovi koji potiskuju delovanje muških polnih hormona, kao i oni koji pojačavaju osetljivost na insulin.

- Sindrom policističnih jajnika, osim promenama na jajniku, ogleda se i u poremećajima menstrualnog ciklusa i povišenom nivou muških polnih hormona. Žene su pogođene neredovnim menstruacijama ili njihovim potpunim izostankom, što dovodi do neplodnosti. Gojaznost se javlja u 50 do 70 odsto slučajeva, zatim dolazi do nakupljanja masnog tkiva u trbušnoj regiji (muški tip debljine), pojačane dlakavosti, akni, opadanja kose, koža je masna, pojačan je libido i uvećan klitoris - objašnjava Pavićević.

Sindrom je povezan s neosetljivošću na insulin, zbog čega je rizik obolevanja od šećerne bolesti 16 odsto veći. Gojaznost udružena s ovim sindromom uvećava rizik od obolevanja od bolesti srca i krvnih sudova. Povišen pritisak javlja se kod 40 odsto pacijentkinja. Rizik za obolevanje od raka endometrija i jajnika je dva do tri puta veći. Bolest je povezana i s rizicima kao što su kasnija menopauza, krvarenja iz materice, a spontani pobačaji su čak dva do tri puta češći.

- Dijagnoza se postavlja kombinacijom kliničkih, ultrazvučnih i laboratorijskih nalaza hormona. Nalaz može da bude šarolik i individualan, a za postavljanje dijagnoze policističnih jajnika zlatnim standardom smatra se ultrazvučni pregled.

Jajnici nalik na policistične

Posebnu pažnju zaslužuju žene kod kojih je na ultrazvuku nađen znak policističnih jajnika, ali one nemaju druge simptome ove bolesti. Za njih se koristi naziv jajnici nalik na policistične. Trećina žena s takvim nalazom ima povišen barem jedan muški hormon. Iako zdrave, ove žene češće imaju neurednu menstruaciju i smanjenu plodnost.

Brojne druge bolesti oponašaju sindrom policističnih jajnika, zato je bitno da dalja dijagnostička obrada koja uključuje hormonske pretrage, testiranja i informacije o simptomima relativno dovede do prave dijagnoze.

- Pristupi lečenju su različiti jer se razlikuju i simptomi. Većini žena je potreban stalni lekarski nadzor jer bolest policističnih jajnika narušava zdravlje i izgled žene. Lečenje zavisi od simptoma, nalaza i želje bolesnice za decom. Hirurške mogućnosti lečenja su odstranjenje dela ili celog jajnika, elektrokauterizacija jajnika. Hirurško lečenje daje zadovoljavajuće rezultate, a lekovi kratkotrajne rezultate - kaže Pavićević.

Bitne mere lečenja su i smanjenje telesne težine, povećanje fizičke aktivnosti, prestanak pušenja i uzimanja alkohola. Smanjenje telesne težine je važno, jer smanjenje mase od pet odsto može da dovede do normalizacije menstrualnog ciklusa, uspostavljanja ovulacije, povećanja plodnosti i normalizacije poremećenih nalaza hormonalnih testova.

Нема коментара: