brojač poseta

понедељак, 19. мај 2008.

PRISLUŠKUJU SVI SVE!

Eksperti za bezbednost u regionu ne odbacuju tvrdnje da su pripadnici AID-a ozvučili sedište predsednika RS i tvrde da u BiH još traje rat obaveštajnih službi

GDE LI SU „BUBICE"?... Kabinet predsednika RS

U BiH se još vodi rat srpskih, hrvatskih i bošnjačkih obaveštajaca, a zajednička Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) BiH predstavlja obični paravan, jer je stvorena pod pritiskom međunarodne zajednice i nikada nije ostvarila osnovni cilj, niti je postavljena na noge. Zato ne treba da čudi informacija, odnosno mogućnost, da su ostaci zvanično rasformiranog AID-a ozvučili sedište predsednika RS u Banjaluci - kaže za Press RS ekspert za terorizam i bezbednosna pitanja Dževad Galijašević.

Đokić: Zabrinuti smo za bezbednost predsednika RS!

Petar Đokić, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine RS, ističe da je u nadležnosti tog tela kontrola zakonitosti u radu institucija koje se bave bezbednošću.

- U našoj nadležnosti nije da vodimo istragu o pojedinim slučajevima, ali ćemo, uprkos tome, tražiti od nadležnih organa informaciju o navodnom prisluškivanju predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH, jer su to pitanja od izuzetne bezbednosne važnosti za RS. Članovi Odbora su veoma zabrinuti zbog medijskih tvrdnji da AID prisluškuje čelne ljude RS i uradiće sve da dobije valjanu informaciju u vezi s tim - kaže Petar Đokić.

- U BiH u suštini još postoje tri paralelne obaveštajne službe, koje se jedna drugoj ne mešaju u posao! Doduše, nije reč o pravim službama, već o tri obaveštajna pravca! U OBA BiH se ne zna ko za koga radi i ko kome polaže račune! Prisluškivanje se vrši na svakom koraku, a velikom broju ljudi iz bivšeg OBS RS, hrvatskog SIS-a i bošnjačkog AID-a koji sada rade u OBA pravi šefovi i nalogodavci su, u stvari, izvan službe - kaže Galijašević.

Zbog svega toga, informacija koju je Press RS objavio u petak - da su dve firme iz Federacije BiH koje kontrolišu bivši čelnici AID-a prilikom rekonstrukcije Palate Republike „bezbednosno obradile" zgradu i postavile prislušne uređaje u kabinetima RS Rajka Kuzmanovića i srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića.

- Naravno, ne mogu da tvrdim da je to tačno, ali ne bi me preterano iznenadilo da je tako! Obaveštajci rade svoj posao, a BiH je jako pogodno tlo za njihove aktivnosti!

fakti

n Predsednik RS Rajko Kuzmanović 24. aprila svečano se uselio u novo sedište - Palatu Republike u Banjaluci

n Press RS u petak objavio informaciju da su bošnjački obaveštajci u sedište predsednika RS postavili prislušne uređaje

n Tu informaciju preneli su gotovo svi mediji u BiH, naslovljavajući je sa „afera Vortergejt u Banjaluci"

n Iz vrha MUP-a RS potvrđeno da će Jedinica za posebne istrage sprovesti istragu u vezi sa navodima da su u Palati Republike postavljeni prislušni uređaji

- Istina, danas se koriste sofisticiranije tehnike prisluškivanja i pouzdano znam da je „BH Telekom" u mogućnosti da prisluškuje sve telefone u RS, pa tako i Kuzmanovićev! Međutim, nijedan špijun nije gadljiv na stare tehnike, odnosno prisluškivače ugrađene u zid, nameštaj, instalacije... - kaže Galijašević.

Profesor beogradskog Fakulteta za bezbednost i ekspert za pitanja bezbednosti i terorizma Darko Trifunović kaže da veruje da će MUP što pre povesti istragu o tome da li su muslimanski obaveštajci uspeli da „prodru" u Palatu Republike i ozvuče sedište prvog čoveka RS.

- Mora hitno da se ispita da li je moguće da se dogodio takav bezbednosni propust! Verujem da će taj posao da radi Jedinica za posebne istrage, jer je ta jedinice ponos MUP-a RS, njegova udarna pesnica i najbolji deo! Ukoliko oni utvrde da su vaši navodi tačni, neko će morati debelo da odgovara - rekao je Trifunović.

Нема коментара: