brojač poseta

понедељак, 05. мај 2008.

Pas ubica šeta po dvorištu

Pokidao lanac: Pobesneli rotvajler
SMEDEREVO - Rotvajler koji je do smrti izujedao Dragana Arsića još uvek je u dvorištu vlasnika Jovice N., saznaje „Blic“. Ni dve sedmice posle krvavog pira, kada je sa više od 60 ujeda usmrtio čoveka, pas nije podvrgnut veterinarskom pregledu, iako zakon nalaže da se to mora učiniti posle makar i najbezazlenijeg ujeda.

Pas ubica, star šest godina, koji je do smrti izujedao Dragana Arsića, nalazi se u kući Jovice N. u Radincu. Prema saznanjima „Blica“, posle ovog tragičnog događaja pas nije odveden na veterinarski pregled, niti je o celom slučaju obaveštena veterinarska inspekcija.
- Pas je kod kuće. O njemu se stara supruga Jovice N., vezan je novim lancem i obezbeđen. Koliko znam, nije podvrgnut veterinarskim pregledima. Pretpostavljam da bi u to trebalo uraditi, ali to nije predmet mog interesovanja u ovom slučaju - kaže Petar Petrov, advokat osumnjičenog vlasnika psa.
Prema srpskim zakonima, svaki ujed psa prati strogo propisana procedura.
- Svaki, čak i bezazleni ujed, prijavljuje se higijensko-epidemiološkoj službi, veterinarskoj inspekciji i veterinarima. Pas ostaje 15 dana pod opservacijom, proverava se da li je redovno vakcinisan ili besan. Ovde svakako nije ispoštovana procedura - izjavio je za „Blic“ Dušan Trajković, direktor Veterinarske stanice u Smederevu.
Danas bi mogao biti izdat nalog da se pas podvrgne neophodnim pregledima, a o tome bi trebalo da odluči istražni sudija, nezvanično saznaje „Blic“ u policiji.
Sudska istraga o smrti Dragana Arsića trebalo bi da odgovori na glavno pitanje - da li je rotvajler branio teritoriju i gazdu, ili je bio nahuškan, dresiran ili mučen, što bi moglo objasniti ubilački čin.
Poslednji slučaj u kome je rotvajler postao krvoločni ubica ovde se dogodio pre petnaestak godina u selu Ralja, samo kilometar udaljenom od Radinca. Tada je rotvajler zaklao majku svog vlasnika, a porodica ga je ustrelila.

Uvek je kriv gazda
- Rotvajler je izvrstan čuvar, ima jak teritorijalni instinkt, ali iako se smatra agresivnom rasom, nije pas koji se lako uzbudi. Nervoza i uzbuđenost nepoželjne su kod psa ovakve veličine i snage. Najveći problem je ipak čovek. Ako ne zna dovoljno o pasmini i pravilnom negovanju, ili zlostavlja psa, moguće je da životinja počini i ovako strašno delo - kaže B. M., poznavalac ove rase.

Нема коментара: