brojač poseta

среда, 28. мај 2008.

PALA JOŠ JEDNA MAFIJA

U sinhronizovanoj akciji policije juče uhapšena velika grupa advokata, policijskih inspektora, lekara i posrednika koji su za velike pare oslobađali kriminalce

Policija je juče u sinhronizovanoj akciji širom Srbije pohapsila više od 15 članova organizovane kriminalne grupe čiji su članovi lekari, advokati i bivši i sadašnji policijski inspektori! Pohapšeni mafijaši su, kako saznajemo, za velike pare oslobađali opasne kriminalce odgovornosti i pomagali im da ne završe u zatvoru.

Akcija hapšenja u Beogradu, Jagodini, Kragujevcu i Šapcu trajala je do juče kasno posle podne, a policija do zaključenja ovog našeg izdanja nije saopštila imena svih uhapšenih. Kako Press saznaje, među prvima su „pali" poznati beogradski advokat Nebojša Pavlović i još nekoliko njegovih kolega, zatim načelnik Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije MUP-a Srbije Slavoljub Mitrović, kao i još nekoliko inspektora iz tog odseka. Uhapšeni su i lekarka, specijalista s Vojnomedicinske akademije u Beogradu, i nekoliko njenih kolega iz drugih medicinskih ustanova.

Sledi hapšenje još 30 mafijaša?!

U sklopu ove najnovije antimafijaške akcije biće uhapšeno još najmanje 30 ljudi, među kojima ima i nekoliko uglednih i javnosti dobro poznatih ličnosti, tvrde izvori Pressa.

- U čitavu priču je, po svemu sudeći, umešan i jedan poznati beogradski izdavač, koji je preko advokata Pavlovića oslobađao iz zatvora svoje prijatelje... Pod sumnjom su i neki lokalni političari... - prenosi policijski izvor Pressa. Prema njegovim rečima, policija je u trag ovim mafijašima ušla kada su se osilili i „počeli da rade na veliko".

- U jednom trenutku smo primetili da znatan broj uhapšenih i osumnjičenih izbegava odgovornost pomoću lekarskih nalaza koje izdaju uvek isti lekari. Ukrstili smo podatke i videli da je na tim spornim slučajevima gotovo uvek angažovana i ista ekipa policajaca i advokata. Klupko je tako počelo da se odmotava - objašnjava izvor Pressa. Prema njegovim rečima, sumnja se da u Srbiji ordinira bar još jedna slična mafijaška grupa.

Takođe, pohapšeno je i nekoliko mafijaških posrednika. Organizator ove grupe je, kako saznajemo, advokat Pavlović, koji je imao dobre veze u policiji.

Osam meseci

Akcija razbijanja ove kriminalne grupe, koja će biti procesuirana pred Specijalnim sudom za borbu protiv organizovanog kriminala, počela je pre osam meseci. Prema saznanjima Pressa, organizovana kriminalna grupa je na različite načine pomagala osumnjičenima da ne odu u pritvor, a ako bi već postojalo rešenje o pritvoru, onda su lekari izdavali lažne potvrde o bolesti kako bi se odlazak u pritvor odložio.

- Advokati su preko posrednika podmićivali policajce i lekare. Recimo, ako bi neko lice bilo uhapšeno, policajci su primali mito i neadekvatno kvalifikovali počinjeno krivično delo da bi se izbeglo podnošenje krivične prijave. Takođe, lekari su sačinjavali lažnu dokumentaciju i falsifikovane dijagnoze da bi osumnjičeni bili pušteni iz pritvora. Mito koji su uzimali od kriminalaca kretao se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, a delili su ga advokati, policajci i lekari, dok je samo manja svota išla posrednicima - navode izvori Pressa iz vrha srpske policije.

Kako saznajemo, policiji su u razbijanju ove mafije pomogli i pripadnici Vojnobezbednosne agencije (VBA) kako bi se otkrila sprega mafije s lekarima na VMA.

Vojni agenti odveli lekarku

Na Vojnomedicinskoj akademiji juče nije bilo moguće dobiti zvanični komentar o hapšenju njihove lekarke.

- Čuli smo da je jedna koleginica, lekar specijalista, uhapšena. Agenti vojne policije u civilu juče su došli po nju i odveli je. Nije bilo ništa spektakularno. Priča se da ima još osumnjičenih. Strašno je ako je neko na taj način narušio ugled ove prestižne institucije, ako je primao mito i pomagao kriminalcima... - rekao nam je jedan od lekara sa VMA.

U MUP-u Srbije dodaju da se akcija hapšenja nastavlja, da se nova privođenja i otkrivanje novih krivičnih dela i dalje otkrivaju:

Čišćenje redova

- U akciju je bio uključen i Sektor unutrašnje kontrole. Borba protiv kriminala i korupcije je za nas prioritet, i tu nema povlašćenih, a naročito ne među pripadnicima MUP-a Srbije. Čistimo svoje redove i svako ko se ogreši o pravila službe biće disciplinski gonjen, a ako počini krivično delo, biće uhapšen, ma koju funkciju u MUP-u imao - dodaju izvori Pressa.

Policija je juče saslušavala uhapšene i odredila im pritvor. Oni će uz krivične prijave biti privedeni istražnom sudiji Specijalnog suda. Očekuje se da će im već danas biti određen pritvor do 30 dana.

Нема коментара: