brojač poseta

петак, 30. мај 2008.

Otkriveno nepoznato pleme u Amazoniji

Amazonski Indijanci iz plemena za koje se do sada nije znalo nedavno su otkriveni i fotografisani, a slike otkrivaju ljude ofarbane u crveno koji, svesni da ih fotografišu, gledaju u avion i prete lukovima i strelama, prenosi Rojters.Fotografije plemena koje živi u blizini granice između Brazila i Perua retki su dokaz da takvi narodi postoje. Brazilski zvaničnik uključen u istraživačku ekspediciju kaže da su mnogi od njih u opasnosti od ilegalne seče drva.
"To što se dešava u ovom delu sveta je veliki kriminal protiv prirode, raznih plemena, životinjskog sveta, i to dokazuje kako mi, takozvani civilizovani ljudi, tretiramo svet u kome živimo", kaže Hose Karlos Mejreles iz organizacije "Međunarodni opstanak", koja pomaže plemenske zajednice širom sveta.
Jedna slika prikazuje dvojicu muškaraca spremnih da bace strele da bi pogodili avion iz kojeg su fotografije snimljene, a na drugoj se vidi oko 15 Indijanaca u blizini svojih koliba, neki od kojih se takođe spremaju da napadnu letelicu.
Prema rečima Mirijam Ros iz "Međunarodnog opstanka", ova plemena predstavljaju neverovatnu raznolikost ljudske vrste.
"Ako ne želimo da izumru, moramo poštovati njihov izbor. Bilo kakav kontakt sa strancima trebalo bi da se dogodi samo ako oni na to pristanu i na način na koji oni to budu želeli."
Istraživački tim zasad ne zna ništa o plemenu – kako vode život i koji jezik upotrebljavaju.
"Različita plemena se poznaju po jeziku kojim se služe, po ličnom izgledu i načinu odevanja, ali u ovom slučaju slike koje smo napravili nisu dovoljne da bi bilo šta konkretno zaključili", kaže Ros, a prenosi Dejli mejl.
"Kada su antropolozi prvi put preleteli oblast, primetili su žene i decu na otvorenom, van koliba i tada niko od njih nije imao farbu po telu. Ali kada se avion vratio nekoliko sati kasnije, većina je od glave do pete bila ofarbana crvenom bojom. Plemena u Amazoniji farbaju tela iz različitih razloga, ali moguće je da su prekrili telo bojom zato što su osetili pretnju", dodaje Ros.
"Skoro je sigurno da ne razumeju šta je avion. Sa njihove tačke gledišta je to možda duh ili velika ptica"."Svet mora da se probudi i obezbedi plemensku teritoriju prema međunarodnom zakonu. U suprotnom će izumreti", rekao je Stiven Kori, direktor "Međunarodnog opstanka".
Od oko 100 izlovanih plemena u svetu, više od 50 odsto živi u Brazilu i Peruu, i svim ovim plemenima preti opasnost od smrti, novih bolesti, ili proterivanja sa njihove zemlje, saopštava ova organizacija.Нема коментара: