brojač poseta

недеља, 25. мај 2008.

Osvetlite obe reke i manje pušite

Osvetlite obe reke  i manje pušite

Odavno Beograd nije bio pun stranaca kao u poslednjih desetak dana. Strani turisti preplavili su juče Knez Mihailovu ulicu i Kalemegdan, a noćni život glavnog grada odvukao ih je na obale reka i splavove ispod Brankovog mosta. Prodavci i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke jer, kako kažu, turisti ostavljaju dobar bakšiš.

Najinteresantniji turistima su splavovi kakve ima malo koja evropska metropola. Reporteri „Blica nedelje“ u petak uveče obišli su splavove „Fristajler“, „Saund“, „Olimpik“, „Amsterdam“ i „Otard“.
- Poslednjih 10 dana stranci su nam najbrojniji i gosti. Interesantno je da mnogo ranije izlaze nego naši ljudi. U početku nam je bilo čudno što dolaze u deset uveče, kada se zna da noćni život na splavovima ne počinje pre ponoći - kaže Dejan Spasenović, konobar na splavu „Saund“ koji se, zbog popularne i elektronske muzike, strancima veoma dopao.
I Spasenović takođe kaže da su strani turisti veoma galantni i ostavljaju veliki bakšiš.
- Od alkoholnih pića uglavnom piju pivo i to žele da probaju domaće, ali neizostavna je i rakija. Za jednu noć potroše oko 40 evra - kaže Spasenović.
Da se na splavovima ostavlja dobar bakšiš, potvrdio je i Marko Bulatović, konobar na splavu „Amsterdam“. Pošto se na ovom splavu sluša živa muzika, Bulatović kaže da stranci odlično znaju pesme pobednice prošlogodišnje Evrovizije Marije Šerifović i da ih stalno naručuju.
- Veoma su neposredni i lako prilaze sviračima sa novim zahtevima. Znaju dosta i da popiju, ali nikad nismo imali problema sa njima. Ostaju najčešće do dva ujutru i u proseku potroše oko 5.000 dinara. Najviše piju domaće pivo i vino, ali i često mešaju alkohol sa energetskim pićima - kaže Bulatović, i dodaje da se stranci ne libe da zatraže i fiskalni račun.
A juče po podne i centar Beograda vrveo je od stranaca. Na ulicama je mogao da se čuje engleski, grčki, nemački, švedski jezik. Mnogima od njih to je bio pretposlednji dan u prestonici Srbije, jer su mahom već danas napustili naš grad. Da je stvarno tako, potvrdila je i Jovana koja u jednom restoranu u Knez Mihailovoj prodaje sladoled.
- Već nekoliko dana više govorim engleski nego srpski. Dosta je Britanaca i Iraca došlo u Beograd. Dobar nam je i pazar ovih dana, u svakom slučaju bolji nego inače - kaže Jovana.
Za razliku od sladoledžija, prodavci suvenira u Knez Mihailovoj i kod Trga republike žale se na slabu prodaju. Najviše im ipak smeta što je na dan prvog polufinala Evrovizije zatvorena Čika Ljubina ulica.
- Veoma slabo ide prodaja. Svi smo se iznenadili kad smo videli da je zatvorena Čika Ljubina ulica koja nas spaja sa Knez Mihailovom. To je onemogućilo turiste da dođu direktno do nas iz Kneza - kaže Dragica Jeličić iz Užica, i dodaje da razlog slabe prodaje nije visoka cena suvenira.
Poznato je da stranci malo novca troše na vanpansionske sadržaje, pa ne čudi su što su prodavci suvenira nezadovoljni prodajom. Ipak, stranci su veoma zadovoljni provodom i kulturnom ponudom glavnog grada. Zato smo ih i pitali koliko im se svideo Beograd, hoće li se vratiti i koliko su novca potrošili.
- Došao sam ovde zbog Evrovizije, ali nisam uspeo da nađem kartu za finalno veče. Ali bez obzira na to, zabava je ovde odlična i sve je prilično jeftino. Često dolazim ovde i ponekad dođem i sa nekim prijateljima Austrijancima. Oni su oduševljeni Beogradom i zabavom koju se ovde nudi - kaže Zoran, koji već 20 godina živi u Austriji, i dodaje da je za ovih nekoliko dana boravka u Beogradu potrošio oko 300 evra.
Australijanke Niki, Emili, Eva, Fiona i Aoife su oduševljene splavovima i klubovima na rekama i čude se kako i kod njih ne postoji nešto slično. Kao i svi, ovde su došle zbog Evrovizije, ali jedva čekaju ponovo da se vrate i da, osim Beograda, vide i ostale delove Srbije.
- Lepo nam je ovde, super se provodimo, a ljudi su fenomenalni, hrana fantastična! Cene su razumne i nismo nešto previše potrošile, možda nekih 200-300 evra - kažu Australijanke, koje su se posle razgovora s reporterima „Blica nedelje“ zaputile u obilazak grada.
I njihovi zemljaci Greg i Julija Kempbel fascinirani su provodom na splavovima.
- Kad se vratimo u Sidnej, pokušaćemo da pronađemo neki poslovne projekte koji će nas vratiti u Beograd. Onda ćemo imati i mnogo više vremena za uživanje i obilazak. Jedino nam se ne sviđa što se mnogo puši i što reke nisu bolje osvetljene - kaže Julija.

Beograd nije skup, ali za Šveđane
Šveđani Katarina i Justa u Beograd su došli brodom koji je krenuo pre nekoliko dana iz Beča. Nije ih Evrovizija dovukla u prestonicu, ali su finale ispratili kod gradske Skupštine. „Oduševljeni smo Beogradom i eto nas ponovo prvom prilikom. Kupili smo dosta stvari za malo para. Niste skupi, a u Novom Sadu, u kome smo bili u petak, još je jeftinije“ - kažu nasmejani Šveđani.

Нема коментара: