brojač poseta

уторак, 06. мај 2008.

Najveći skandali „Evrovizije“

Ser Klif Ričard, čuveni britanski pevač i glumac, bio je žrtva španskog generala Franka i njegovog režima, koji su mu 1968. na prevaru oduzeli pobedu na „Evroviziji“, kada su namestili takmičenje kako bi poboljšali imidž Španije u svetu, otkrila je novinarka Monce Fernandez Vila u dokumentarcu španske televizije, koji je preksinoć premijerno prikazan.

Španska predstavnica Masijel pobedila je pre 40 godina sa smešnom pesmicom „La, la, la“, a razlika između nje i Ričarda bila je samo jedan poen na kraju vrlo neizvesnog glasanja. Ser Klif Ričard, koji je titulu sera dobio 1995, predstavljao je te 1968. godine Ujedinjeno Kraljevstvo sa hit pesmom „Congratulations“, a takmičenje se održavalo u „Rojal Albert holu“ u Londonu.
U dokumentarnom filmu španske nacionalne televizije predstavljen je ovaj zanimljivi slučaj, u kome se dokazuje da Španija svoju jedinu pobedu na „Evrosongu“ duguje zakulisnim radnjama televizijskih producenata tadašnje španske državne televizije. Režiserka ovog dokumentarca Monce Fernandez Vila tvrdi da su odgovorna lica TV „Espanje“ u periodu pre takmičenja obilazili Evropu nudeći novac, kao i otkupljivanje programa i potpisivanje ugovora s nepoznatim umetnicima ostalih zemalja kako bi uticali na glasanje tokom ovog prestižnog muzičkog dešavanja.

Svi skandali „Evrovizije“
1956. - Rezultati glasanja nikada nisu javno saopšteni, što je ostavilo prostora raznim spekulacije. Pokušaji da se rekonstruiše glasanje intervjuisanjem članova žirija u poslednjih pet decenija nije imalo uspeha.

1957. - Po prvi put parovima je dozvoljeno da se takmiče, a kao duet pojavili su se Danci Birti Vilki i Gustav Vinkler. Oni su iznenadili publiku dugim poljupcem na bini.

1964. - Ove godine takmičenje je imalo jak politički prizvuk - bilo je zahteva da se Španija i Portugal isključe iz takmičenja zbog diktatura u ovim zemljama, a jedan čovek je izašao na binu sa tablom na kojoj je pisalo „Bojkot Franka i Salazara“.

1973. - Takmičenje je obeležio skandal: Španska pesma „Eres Tu“, koju su izvodili „Mocedades“, označena je kao plagijat. Kritika je sugerisala da je numera kopija pesme „Brez Besed“, kojom je Berta Ambroz 1966. predstavljala Jugoslaviju.

1982. - Grčku je trebalo da predstavlja Temis Adamantidis sa pesmom „Sarantapente Kopelies“, ali je grčki ministar kulture odlučio da povuče pesmu, smatrajući da nije dovoljno kvalitetna.

1988. - Pre poslednjeg glasanja, Velika Britanija je vodila sa 136 poena ispred Švajcarske (131), ali je onda Jugoslavija, poslednja zemlja koja je glasala, dala šest poena Švajcarskoj i nijedan britanskoj pesmi „Go completely“, što je izazvalo brojna negodovanja...

1990. - Mnoge pesme su o političkoj situaciji u Evropi, o padu gvozdene zavese i o ujedinjenoj Evropi. Norveška i austrijska pesma govorila je o ujedinjenju dve Nemačke.

1998. - Ovo je bila godina rušenja tabua - za Izrael je nastupio transseksualac Dana.

Нема коментара: