brojač poseta

четвртак, 08. мај 2008.

Najprljavija kampanja do sada

Kampanja koja će od ponoći biti za nama najprljavija je od 2000. godine, ocenjuju stručnjaci.

Na početku kampanje činilo se da će svi učesnici na političkoj sceni bar pokušavati da govore pristojnim jezikom. U središtu kampanje bili su borba protiv korupcije, bolji standard, obdaništa i mostovi. Sve se međutim ubrzo promenilo.

Prema oceni profesorke Fakulteta političkih nauka u Beogradu Jelene Đorđević, kampanja je postala izuzetno prljava. "Uverena sam da je ovo prljavija od svake prethodne kampanje", kaže ona.

Podela na patriote i izdajnike ponovo je bila u centru kampanje. Sociolog Žarko Trebješanin kaže da je onog trenutka kada neko biva obeležen kao izdajnik, dat znak da lov na veštice može da počne.

"Međutim, na kraju sve se to završava onim nasilnim uklanjanjem progonom neprijateljskih elemenata. Znači, sledi građanski rat, istrebljenje i logori", kaže on.

Tako je Beograd prošle nedelje, po potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i prirduživanju, osvanuo izlepljen plakatima na kojima piše da su predsednik Srbije Boris Tadić i vicepremijer Božidar Đelić izdajnici.

"Svi oni koji dele građane Srbije zbog drugačijeg mišljenja na patriote i izdajnike upravo indukuju ljude koji možda imaju, a možda i nemaju suženu svest. Da u odbrani svoje zemlje i odbrani svog naroda ne lepe samo plakate, već odu i dalje", kaže advokat Božo Prelević.

Kulturolog Ratko Božović kaže da je zgrožen kampanjom koja je vođena u Srbiji. "To nije dobro za sliku koja se stvara o nama u svetu i za sliku koju mi imamo o sebi samima", kaže on.

"To je je izgleda malo više prisutno u ovom jeziku, koga smo ovde malo više apostrofirali, koji nas na neki način upozorava, i to poentiram i to ističem, da mi nismo u stagnaciji nego da smo u regresiji", smatra on.

U centru Vranja danas su zalepljeni plakati na kojima su navedena prekršajna i krivična dela za koja se tereti predsednik SO Vranje Nenad Stošić (DSS), kao i njegova otpusna lista sa epikrizom lečenja u niškoj duševnoj bolnici.

Nenad Stošić je vranjskim lokalnim medijima poslao kratku poruku, u kojoj se navodi da nije iznenađen "prljavom kampanjom protivkandidata na predstojećim lokalnim izborima".

"Nisam preterano iznenađen ovim činom, jer je u toku prljava kampanja protiv mene i Demokratske stranke Srbije u Vranju. To je zbog toga što su naši protivkandidati uplašeni od dolaska DSS-a na vlast u Vranju", naveo je Stošić.

Predsednik lokalnog parlamenta u Vranju rekao je da dobro zna "protivnike DSS-a koji stoje iza ovog sramnog čina", ali da će ih otkriti posle izbora, 11. maja.

Stošić je kritikovao i pojedine lokalne medije zbog kampanje protiv DSS-a i poručio im da je bolje da se bave temom "kako su lokalne demokrate za ove lokalne izbore falsifikovale listu građana koji su podržali Tadića na predsedničkim izborima".

Funkcioneri vranjanske SPS juče su optužili Stošića za "krađu državnog pečata". O slučaju sa pečatom obavešteni su vranjska policija i Opštinsko javno tužilaštvo.

Нема коментара: