brojač poseta

петак, 16. мај 2008.

KRVAVI START KAMPANJE

Početak predizbornih aktivnosti u Makedoniji obeležili su sukobi među Albancima, ubistvo člana DPA i pucnjava na lidera suparničke partije DUI Alija Ahmetija

Početak kampanje pred prevremene parlamentarne izbore u Makedoniji, zakazane za 1. jun ove godine, obeležili su sukobi između dve albanske političke stranke. Prvo je u subotu ubijen jedan od članova Demokratske partije Albanaca (DPA), a onda je u ponedeljak pucano na konvoj opozicionog lidera Unije za integraciju (DUI) Alija Ahmetija. Razmirice među razjedinjenim Albancima ni posle incidenata ne prestaju.

Albanac na čelu makedonske skupštine?

Lider Demokratske partije Albanaca Menduh Tači poručio je na predizbornom skupu u gostivarskom selu Debrešte da će sledeći predsednik makedonskog parlamenta biti Besim Dogani i da će sednice voditi na albanskom jeziku. On je dodao da će Gostivar prvi put imati svog sugrađanina na tako visokoj funkciji.

U Kičevu, u zapadnoj Makedoniji, osvanule su albanske i partijske zastave DUI, a lokalne vlasti saopštile su da niko nije tražio dozvolu za njihovo postavljanje. Prema makedonskim zakonima, isticanje zastava za obeležavanje praznika je opštinska obaveza, dok je svako drugo isticanje zabranjeno.

Naime, u ponedeljak, u vreme mitinga, na konvoj Alija Ahmetija u blizini Tetova ispaljeno je više hitaca iz pištolja. Ahmeti je ostao nepovređen, a Unija za integraciju je za napad optužila suparničku Demokratsku partiju Albanaca. Posle tog incidenta predstavnici albanske partije DUI optužili su političke suparnike DPA da namerno provociraju kako bi došlo do nasilja u ionako već podgrejanoj atmosferi.

Portparol DUI-ja Elmira Mehmeti izjavila je da je cela njena stranka zabrinuta zbog incidenta.

- Veoma smo zabrinuti što će DPA nastaviti da sprovodi svoju politiku nasilja umesto demokratsku politiku - navela je Mehmetijeva.

Ona je dodala da napad na Ahmetija, posle koga je policija zatvorila jednog osumnjičenog, znači uvođenje nasilja u politiku. Mehmetijeva je naglasila da DPA pokušava da uvede nasilje u izborni proces.

fakti

n DUI i DPA bore se za glasove Albanaca u Makedoniji, koji čine između četvrtine i trećine stanovništva te zemlje

n DPA je bila koalicioni partner odlazećeg premijera Nikole Gruevskog iz VMRO-DPMNE

n Makedonija je izbegla etnički rat 2001. godine, kada je Ali Ahmeti predvodio svoje naoružane odmetnike da bi poboljšao status Albanaca u toj zemlji

n Konflikt je izbegnut jer su se Albanci dogovorili sa vladom da se toj manjini daju veća prava

n Dogovor je podrazumevao i amnestiju za Ahmetija i njegove odmetnike, koji su osnovali DUI i ušli u politiku

Portparol Unije za integraciju istakla je da bi nasilje koje se ispoljava poslednjih dana moglo samo da nanese štetu Albancima u Makedoniji.

- Plašimo se da će slika o Albancima u Makedoniji biti ugrožena nasilnim aktima. Veoma smo iznenađeni i zabrinuti što makedonski premijer nije reagovao na njih, niti osudio nasilje i pokušaj ubistva Ahmetija - saopštila je Mehmetijeva.

S druge strane, predstavnici Demokratske partije Albanaca negiraju umešanost u bilo kakav incident i odbacuju sve optužbe Unije za integraciju.

Napad na Ahmetija, inače, usledio je nakon što je u subotu na smrt izboden jedan Albanac u selu u okolini Tetova, posle političkih prepirki grupe pristalica Unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca. Žrtva je bila član stranke DPA, a ubistvo se dogodilo dan nakon što su pristalice DPA pretukle aktiviste DUI-ja u jednom selu u blizini Skoplja.

Međunarodna zajednica i zvanično Skoplje strahuju da bi napetost u zapadnoj Makedoniji mogla da se pretvori u nov etnički sukob. Oni se, međutim, nadaju da se ništa više od sporadičnih incidenata neće dogoditi, jer je i prethodne parlamentarne izbore, 2006. godine, pratilo nasilje među Albancima.

Нема коментара: