brojač poseta

понедељак, 19. мај 2008.

Konferencija o kasetnim bombama

Uništavanje kasetnih bombi
Uništavanje kasetnih bombi
Diplomate iz preko sto zemalja okupile su se u Dablinu, u Irskoj, na konferenciji posvećenoj kasetnim bombama.

Konferencija u trajanju od 12 dana organizovana je u nadi da će učesnici uspeti da se slože oko zabrane tog smrtnosnog oružja.

Kasetne bombe su eksplozivne naprave koji se prilikom eksplozije raspršuju u stotine sitnih projektila - "bombica", dok nedetonirane bombice stvaraju svojevrsno "minsko polje", u kojem godinama posle oružanog sukoba stradaju civili.

Žrtve te municije bili su poslednjih godina civili u Srbiji, Iraku, Avganistanu i Libanu.

Marvan Abu El Ez iz Libana imao je deset godina kada je izgubio ruku:

"Igrao sam se u blizini svog sela na jugu Libana. Našao sam u travi predmet koji mi je ličio na igračku, i uzeo sam ga u ruku. Ispostavilo se da je to kasetna bombica. Eksplodirala je, i ja sam ostao bez leve ruke", priča on.

Pregovori počeli prošle godine

Pregovori o zabrani upotrebe kasetnih bombi počeli su prošle godine u Norveškoj, a najveći zagovornici usvajanja sporazuma su nevladine organizacije - poput Međunarodnog crvenog krsta.

Kasetna bomba
Kasetna bomba
Predsednik MKCK Jakob Kelenberg za BBC kaže da je svestan da se, zbog protivljenja uticajnih zemalja poput SAD, Rusije, Kine, Izraela i Britanije, kasetne bombe ne mogu potpuno zabraniti:

"Naš cilj je da što se što je pre moguće usaglasimo oko ugovora o prekidu korišćenja kasetne municije, čije su posledice po civilno stanovništvo potpuno neprihvatljive. Ako bismo išli na potpunu zabranu, umanjili bismo izglede da se napravi dobar ugovor. Želimo da u što kraćem roku usvojimo obavezujuća pravila o moratorijumu na upotrebu kasetnih bombi".

Britanija ne želi da se liši projektila

Britanija, koja za razliku od SAD, Rusije i Kine, učestvuje na dablinskoj konferenciji. ne želi da se liši dva sistema kasetne municije kojima raspolaže: artiljerijske granate sa 49 bombica i helikopterske rakete punjene sa devet projektila.

Protivnici zabrane kasetnih bombi tvrde da najmodernije verzije te municije sadrže sisteme za samouništavanje, čime se uklanja dugoročna opasnost za civilno stanovništvo.

Ipak, zabranu kasetnih bombi podržalo je u pismu dnevniku Tajms devet britanskih generala, uključujući i Majkla Rouza i Ruperta Smita - bivše komandante mirovnih snaga UN u Bosni i Hercegovini.

Нема коментара: