brojač poseta

уторак, 20. мај 2008.

Izbegavajte nerviranje, kontrolišite krvni pritisak

Izbegavajte nerviranje, kontrolišite krvni pritisak

Velika vlažnost vazduha, česte smene sunčanog i kišnog vremena i manji pad temperature koji se očekuje od sutra izazvaće zdravstvene tegobe kod najosetljivijih grupa građana, pre svih kod onih koji boluju od povišenog krvnog pritiska, reume i bolesti nervnog sistema.

Dr Nevenka Dimitrijević iz beogradskog Doma zdravlja „Voždovac“ kaže za „Blic“ da ovakvo vreme tradicionalno ne pogoduje pacijentima sa osetljivim nervnim sistemom, koji postaju razdražljivi ili pospani i depresivni.
- Zato im savetujem da se primire, sačekaju da se vreme stabilizuje i pokušaju da budu u porodičnom okruženju ili nekom koje im najviše prija. Često paniče i hipertoničari. Oni moraju da konsultuju lekara oko promene terapije ako usled vremenskih promena ne reaguju na postojeću. U svakom slučaju, ne bi trebalo da menjaju terapiju i uzimaju nove lekove bez znanja lekara - upozorava dr Dimitrijević.
Jasminka Smailagić, samostalni savetnik za dinamičku klimatologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, potvrđuje da zbog naglih promena meteoroloških parametara pate i osobe koje su psihički i fizički zdrave. Te osobe, na primer, pri naglim temperaturnim prelazima, pri promeni pritiska ili smera vetra osećaju glavobolju, postaju razdražljive, pate od nesanice, uznemirene su, spava im se ili imaju konstantno osećaj umora.
Svima njima glavni savet je da slušaju svoj organizam i ne izlažu se preteranim fizičkim i psihičkim naporima ako ne moraju.

Vremenske faze i bolesti
U Republičkom hidromoteorološkom zavodu svakodnevno se vodi evidencija vremenskih faza, koje govore koji pacijenti su u kojim vremenskim uslovima ugroženi. U zavisnosti od uticaja vremena postoji 13 grupa bolesnika koji su prilično osetljivi na vremenske prilike, među kojima su reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici, oni koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, pacijenti koji pate od raznih psihičkih tegoba...

Saveti stručnjaka
- smanjiti pušenje i unos alkohola
- redovno kontrolisati pritisak i holesterol
- pridržavati se terapije kod hroničnih oboljenja

Нема коментара: