brojač poseta

уторак, 13. мај 2008.

HRŠUM ODAO ĐORĐA ŽDRALA

Miroslav Hršum tužilaštvu ocinkario Ždrala, koga je slučajno video u Splitu, da bi izdejstvovao za sebe neke pogodnosti. Ždrale zahtevao da bude sproveden u Crnu Goru jer mu je u BiH život ugrožen

Đorđe Ždrale, zvani Đoka, i njegov rođak Mladen Ždrale, zvani Pata, posle hapšenja u Splitu po vlastitom zahtevu deportovani su u Crnu Goru, jer se plaše da bi u BiH postali laka meta za kriminalnu grupu koju predvodi Darko Elez, a koja već godinama pokušava da ih likvidira, potvrdio je Pressu RS izvor blizak Graničnoj policiji BiH.

Srbi pljačkali po Splitu

Zbog pljačke pošte u Splitu iz koje je ukradeno više od dva miliona evra, Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta državnog tužilaštva Hrvatske (USKOK) Županijskom sudu u Splitu podneo je izveštaj protiv osam lica, među kojima su po jedan državljanin Srbije i BiH. Kako je potvrđeno Pressu RS, reč je o Miroslavu Hršumu (46) iz Istočnog Novog Sarajeva i Zoranu Stefanoviću iz Pančeva, kod koga su pre mesec dana na pijaci Arizona kod Brčkog pronađene kune koje potiču iz te pljačke. Osim njih, USKOK traga za još tri osobe sa područja Srbije i BiH, koje su zasad nedostupne organima gonjenja.

Isti izvor navodi da su hrvatske vlasti, posle saznanja da se Ždrale nalazi u Splitu, odlučile da ga deportuju zbog straha da bi njegovim boravkom u Hrvatskoj moglo da dođe do neželjenih mafijaških obračuna. Pošto nije imao urednu boravišnu dozvolu, Županijski sud u Splitu odmah je doneo rešenje o deportaciji i on je sproveden u Crnu Goru.

- Ždrale je otkriven posle akcije hrvatske policije u kojoj je uhapšeno 18 osumnjičenih za spektakularnu pljačku pošte u Splitu. U toj grupi uhapšen je i Miroslav Hršum, zvani Kameni, iz mesta Toplik u opštini Istočno Novo Sarajevo, koji je, pokušavajući da za sebe izdejstvuje određene pogodnosti, tužilaštvu cinkario Ždrala, koga je sasvim slučajno video u Splitu - kaže odlično obavešteni izvor Pressa RS.

Hršum je odranije poznat MUP-u RS po debelom dosijeu zbog trgovine drogom i nekoliko pljački, od koje su tri izvršene na području Hrvatske. On važi za odličnog organizatora pljački, što mu je bila uloga i u slučaju „splitske pošte". U Hrvatsku je pobegao prošle godine jer je u BiH imao velike dugove, zbog kojih je u julu bio meta atentata. Taj slučaj je rasvetljen, a na njega je pucao Ibrahim Šefitagić (39), srbijanski državljanin sa prebivalištem u Sarajevu, kome Hršum navodno duguje 10.000 maraka za heroin koji je od njega uzeo, ali ga nikada nije platio.

fakti

n Sukob između kumova Đorđa Ždrala i Darka Eleza počeo je 2006. zbog neraščišćenih računa oko podele posla

n Zbog pripremanja međusobnog obračuna 16. novembra 2006. godine beogradska policija uhapsila je Đorđa Ždrala, Vlatka Mačara i Bojana Šljivića, s jedne, i Vladimira Pandurevića i Davora Eleza, s druge strane

n Na Đorđa Ždrala tri puta je pokušan atentat, a on tvrdi da iza svega stoji njegov kum Darko Elez

n Protiv Darka Eleza u julu 2006. godine raspisana poternica zbog sumnje da je, zajedno s još tri lica, opljačkao četiri miliona maraka iz blindiranog vozila PBS banke

Pressov izvor objašnjava da je Đorđe Ždrale u Hrvatskoj boravio kako bi se video sa porodicom, sa kojom nije bio u kontaktu od januara ove godine, kada je pobegao na Tajland, znajući da se na njega sprema atentat. Kasnije, on se vratio u region i nastanio u Crnoj Gori, ali je Hrvatsku smatrao kao jedino mesto gde je bezbedno mogao da se kreće, jer već nekoliko godina njegov kum Darko Elez pokušava da ga ubije.

- Pošto za Ždralom ne postoji nikakva poternica, splitski sud je iz bezbednosnih razloga doneo rešenje o deportaciji, a on je zahtevao da bude sproveden u Crnu Goru, objašnjavajući da mu je u BiH život ugrožen. Tom prilikom je naveo da bi se samo mrtav vratio u Istočno Sarajevo - ističe izvor Pressa RS.

Đorđe Ždrale važi za jednog od najpoznatijih kriminalaca Republike Srpske, a policiji je poznat po učešću u velikom broju pucnjava i raznih incidenata. U 19. godini osuđen je zbog ubistva, a na njega je tri puta pokušan atentat. Dovodio se u vezu sa brojnim likvidacijama na području Istočnog Sarajeva, a pravosnažno je oslobođen optužbe za ubistvo Željka i Mikice Todorović, koje je izvršeno 2. jula 2004. godine.

- O Mladenu Ždralu se malo zna. Reč je o bivšem policajcu CJB Istočno Sarajevo, koji je u braku sa sestrom pokojnog Borisa Govedarice, ubijenog u mafijaškoj sačekuši u avgustu prošle godine ispred tržnog centra „Tom" u Istočnom Sarajevu. On je iz policije izbačen zbog bliskosti sa Đorđem Ždralom, kome je jedno vreme bio vozač i nezaobilazni pratilac - navodi naš sagovornik.

Нема коментара: