brojač poseta

петак, 30. мај 2008.

Gorivo skuplje od danas

Gorivo skuplje od danas

Gorivo u Srbiji od danas ima nove cene. Tako će vozači za litar bezolovnog motornog benzina (BMB) od 95 oktana morati da izdvoje 108,13 dinara, a za dizel D2 - 94,19 dinara. Eko 3 dizel košta 98,34 dinara, dok litra evrodizela 103,19 dinara.

Ministarstvo finansija Srbije odobrilo je juče poskupljenje goriva za 12,48 odsto. Tako je motorni benzin skuplji u proseku 6,86 dinara, a dizel gorivo za 8,03 dinara po litru.
U ovom ministarstvu naglašavaju da je u Srbiji fiskalno opterećenje na motorni benzin oko 48 odsto, a na dizel goriva oko 36 odsto i ono je jedno od najnižih u regionu.
Prema podacima ministarstva, ukupno fiskalno opterećenje u maloprodajnoj ceni motornog benzina i dizel goriva najveće je u Rumuniji 56 odsto, dok je u Bosni i Hercegovini ono najniže, 32 odsto.
U Austriji su ukupna fiskalna opterećenja na gorivo 55 odsto, u Mađarskoj i Bugarskoj 54 odsto, Sloveniji 53 odsto, Grčkoj 51 odsto, Makedoniji 48 odsto, Crnoj Gori 45 odsto, a u Hrvatskoj 44 odsto, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je 22. maja, prema uredbi o formiranju cena naftnih derivata, predložilo da gorivo u proseku poskupi 12,48 odsto, ali je Ministarstvo finansija „davanje mišljenja“ odložilo za sedam dana, uz obrazloženje da se radi o relativno visokom procentu. Takođe, razmatrana je i mogućnost smanjenja akciza, ali se posle analize od toga odustalo.
Poslednja promena cena naftnih derivata u Srbiji bila je 7. maja, kada je gorivo na pumpama poskupelo u proseku za 5,25 odsto, odnosno motorni benzin je poskupeo za 2,7 dinara, a dizel gorivo za 3,2 dinara.
Cene naftnih derivata u Srbiji usklađuju se na svakih 15 dana sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.
Nafta je juče pala ispod 130 dolara za barel potiskivana pokazateljima da usporavanje potražnje na nekim tržištima može da se proširi i na vodeće azijske potrošače. Laka američka nafta jeftinija je jedan dolar i prodaje se po 130,03 dolara za barel. U Londonu severnomorski Brent je pao za 1,08 dolara na 129,85.
Cene su su skliznule sa rekordnih visina od preko 135 dolara koje su dostigle prošle sedmice, delom zbog sve jačih indicija da zemlje uvoznice sve teže mogu da se nose sa upornim poskupljenjima petroleja.
Potražnja u SAD pala je u martu na najniži nivo u proteklih pet godina, saopštila je vlada u Vašingtonu. U Britaniji potražnja za benzinom je u aprilu bila sedam procenata manja.

Нема коментара: