brojač poseta

субота, 24. мај 2008.

Gorivo ne mora da poskupi

Odluka o poskupljenju goriva biće odložena do utorka, kada bi Ministarstvo finansija trebalo da razmotri mogućnost smanjenja akciza. Ovih dana Ministarstvo će sagledati kakve će efekte imati predloženo poskupljenje na inflaciju i budžet i, u zavisnosti od toga, preduzeti konkretne korake. Za sada se još ne zna koliko će se smanjiti akcize, ali je izvesno da će najavljeno poskupljenje, ukoliko ga bude, ipak biti manje od sedam dinara po litri.

Ministarstvo energetike uputilo je ministarstvima finansija i trgovine novi pravilnik o cenama goriva, prema kome bi motorni benzin trebalo da poskupi za 6,86 dinara, a dizel gorivo za 8,03 dinara po litru. Ulje za loženje bi poskupelo sa 80,26 na 89,53 dinara po litru.
- Imajući u vidu da je reč o relativno visokom procentu poskupljenja goriva, mi smo odlučili da iskoristimo zakonsku mogućnost od sedam dana i odložimo davanje mišljenja na predlog Ministarstva energetike. U međuvremenu, Ministarstvo finansija će analizirali efekte koje to poskupljenje može da ima na inflaciju i na budžet jer je moguće ići na smanjenje akciza kako bi se u celini ili delimično neutralisalo poskupljenje - kaže Mirko Cvetković, ministar finansija.
U budžetu za ovu godinu planirani su prihodi od akciza u iznosu od 111,2 milijardi dinara od čega se na akciza na derivate nafte 61,2 milijarde dinara, dok su ostali deo akcize na kafu, duvan, alkoholna i bezalkoholna pića. Prošle godine, prema podacima Ministarstva finansija, ukupno je naplaćeno oko 50 milijardi dinara akciza na derivate nafte. Od poslednje promene, cena nafte na svetskom tržištu je od 7. maja povećana za 12,48 odsto, što je glavni razlog za ovu novu korekciju cena. Međutim, ako se ima u vidu koliko to može da utiče na rast inflacije u Srbiji, nije za čudo što Ministarstvo finansija hoće da iskoristiti zakonski rok od sedam dana da razmotri zahtev Ministarstva energetike za poskupljenje goriva, kao i da smanjenjem akciza ublaži poskupljenje.

Neophodne strateške mere
Aleksandar Mileusnić, generalni direktor kompanije „Petrobart AVIA“, kaže da je država trebalo mnogo ranije da razmišlja o nekim strateškim promenama jer se već duže vreme znalo da će doći do znatnog skoka cena naftnih derivata na svetskom tržištu.
- Smanjenjem akciza samo se ublažava rast cene u ovom trenutku, međutim, Ministarstvo mora da stvara strateške mere. Pretpostavljam da će smanjenje akcize biti oko tri dinara, ali šta će se preduzeti ako cena nafte stalno raste. To je kratkoročna mera i ne može tako stalno da se radi - ističe Mileusnić.
Akcize na naftne derivate su jedan od osnovnih prihoda u budžetu koji se koriste za izgradnju i održavanje puteva u Srbiji.
Trenutno važe akcize koje su usklađene sa prošlogodišnjom inflacijom. Tako akciza za motorni benzin iznosi 35,91 dinar, a akciza za dizel gorivo 19,10 dinara.
- Što se tiče visine akciza, one zavise od fiskalne politike neke države. U Bosni su, na primer, niže cene goriva nego u Srbiji, jer su tamo niže akcize i manja fiskalna zahvatanja iz maloprodajne cene. U Velikoj Britaniji su ta zahvatanja iz maloprodajne cene 70 procenata, a kod nas negde oko 50 procenata - objašnjava Aleksandar Mileusnić.

Ista proizvodna cena dizela i benzina
Akciza na naftne derivate, prema rečima Nebojše Atanackovića, predsednika Upravnog odbora AD Nafta, obračunava se na fiksni iznos, a ne na procenat, kao na primer PDV.
- Akciza na benzin sada iznosi oko 35 dinara, a na dizel je manja pa je i cena dizela kod nas nešto niža. Sama proizvodna cena dizela i benzina je ista, ali su akcize na njih u nekim državama, kao i kod nas, različite. S druge strane, u nekim zemljama je razlika u ceni između benzina i dizela gotovo nikakva. Što se strukture cene derivata tiče, prilikom njenog formiranja treba uzeti u obzir cenu sirove nafte, transporta, prerade, a zatim na tu cenu dodati akcize i na kraju PDV - naglašava Atanacković i dodaje da država ne mora poveća cenu goriva ukoliko bi smanjila akcizu.

Struktura cene goriva
Proizvođačka cena 45,00 dinara 44,4%
Maloprodajna marža 5 dinara 5%
Cena bez fiskalnih zahvatanja 50 dinara
Akciza 35,91 dinara 35,4%
Cena sa akcizom 85,91 dinara
Porez na dodatnu vrednost 15,47 dinara 15,2%
Maloprodajna cena 101,38 dinara

1 коментар:

dejan је рекао...

Mislim sta reci - Lopovska drzava