brojač poseta

среда, 21. мај 2008.

GEJZIR U VOĆNJAKU

U Kolarima nadomak Smedereva, na imanju porodice Mihajlović, već nedelju dana iz zemlje izbija mlaz vode visine do 35 metara. Mihajlovići su samo hteli da iskopaju bunar

Atrakcija za okolinu... Gejzir se vidi u nekoliko obližnjih sela

Porodica Mihajlović iz Kolara nadomak Smedereva je pre nedelju dana na svom imanju sasvim neočekivano dobila gejzir, iz koga voda šiklja i do visine od 35 metara. To se pročulo i u selo su počeli da dolaze razni stručnjaci, ali i radoznalci, da vide visoki mlaz koji izvire pod pritiskom od 100 bari. A Mihajlovići su samo hteli da iskopaju bunar u svom voćnjaku.

Mlaz i kod crkve

U Direkciji za izgradnju grada kažu da se prilikom kopanja arteskog bunara kod crkve u centru Smedereva u drugoj polovini 19. veka u nebo vinuo mlaz vode visok 17 metara. Ali, gasa tada nije bilo.

Sve se dogodilo prošle srede. Otac Milan i sin Jovan kopali su bunar za navodnjavanje u svom voćnjaku. Novu pumpu, tek postavljenu na dubinu od 100 metara, jak mlaz vode izbacio je u nebo.

- U tek iskopani bunar spustili smo pumpu na dubinu od 120 metara. Voda je počela da curi, ali sporo. Onda smo pumpu podigli na 100 metara dubine. Tada je nastao „smak sveta". Uz tutnjavu, vodeni mlaz je pumpu, sajlu i creva puna vode, teška oko 400 kilograma, za samo šest-sedam sekundi izbacio na 35 metara visine. Nismo mogli da verujemo šta nas je snašlo. Sa vodom su u nebo grunule i tone peska - priča Jovan Mihajlović i pokazuje voćke koje se plave od peska.

Možda će gejzir postati izvor dobre zarade... Jovan Mihajlović je do sada bio dobar voćar

Otkada se u njihovom voćnjaku pojavio gejzir, Mihajlovići kažu da ne spavaju od brige. Prvu noć nakon pojave vodenog mlaza proveli su u voćnjaku, strahujući za zasade. Bili su ubeđeni da će voda stati posle dan-dva, ali ona kulja već nedelju dana. Početni strah je minuo. Iako još nije zvanično utvrđeno da li, osim vode, iz utrobe zemlje izvire i gas, pretpostavlja se da ima ugljen-dioksida.

Prvo su stigli stručnjaci Direkcije za izgradnju grada, a nakon toga i profesori i studenti Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, koji proučavaju ovu neobičnu pojavu. Juče su predstavnici Zavoda za javno zdravlje Požarevac uzorkovali vodu iz gejzira, a stigli su i stručnjaci Zavoda za poljoprivredu.

Šeik iz Kolara

Jovan Mihajlović kaže da je postao atrakcija, ali i predmet šale za svoje komšije, koji su već počeli da ga zovu „šeik iz Kolara".

- Već su me prozvali šeikom. Čak su mi neki prijatelji juče doneli belu maramu, da budem pravi „šeik iz Kolara". Mene su do sada svi poznavali kao uspešnog voćara, osvajača dve zlatne medalje za breskve na poljoprivrednim sajmovima. Sada me po ovom gejziru prepoznaju - priča Jovan Mihajlović.

- Po ceo dan dolaze i obilaze mesto, šetaju gore-dole. Automobili samo stižu. Kažu da se gejzir vidi i iz okolnih sela. Prvo mi je bilo strašno što se to baš nama desilo, a sada mi je pomalo i drago. Koliko je ljudi ovuda prošlo, u šali sam rekla da treba da ogradimo voćnjak i naplaćujemo ulaz, da i mi neke koristi od ovoga imamo - kaže Jovanova supruga Ana, koja dočekuje goste i odvodi ih u razgledanje ove neobične prirodne pojave.

Za njenog svekra Milana Mihajlovića u pojavi gejzira u dvorištu nema ničeg dobrog. Kaže da je na iskopavanje dva bunara u svom voćnjaku potrošio 20.000 evra. U jednom vodu nije našao, a u drugom je našao gejzir, koji mu, kako kaže, samo muke zadaje.

- Možda je za neke ovo atrakcija, ali za nas je katastrofa. Sada, kada je trebalo da navodnjavamo i spremamo voće za otkup, mi danima čekamo da voda stane. Samo dolaze, gledaju, a niko nam ne pomaže. Nalazimo se na deset kilometara od Dunava, a nemamo centralni sistem za navodnjavanje, već moramo da kopamo bunare. Ako voda ne stane uskoro, propašće nam jednogodišnji rod, a ako ovo potraje, šteta može da bude neuporedivo veća - rezigniran je Milan Mihajlović.

Ali, ukoliko analize potvrde da je reč o ugljen-dioskidu i izvoru mineralne vode, Mihajlovići bi mogli da imaju neuporedivo više koristi nego štete. Stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta rekli su im da je na teritoriji cele bivše Jugoslavije zabeleženo nekoliko sličnih pojava, a jedna od njih je današnja Radenska u Sloveniji.

Нема коментара: