brojač poseta

недеља, 04. мај 2008.

Evro za grumen zemlje

Evro za grumen zemlje

Uprkos tome što su državni službenici još pre tri godine snimili teren od Grabovnice kod Grdelice do srpsko-makedonske granice u dužini od 98 kilometara, eksproprijacija privatnih imanja na trasi budućeg autoputa E-75 na Koridoru 10 još nije ni počela, a kada će, za sada se ne zna.

Već završeni idejni i generalni projekti za izgradnju srpske saobraćajne „žile kucavice“ koji su dostavljeni investitoru JP „Putevi Srbije“ hvataće još prašinu po fiokama zato što Albanci iz preševske opštine, vlasnici zemlje duž deonice budućeg autoputa od Levosoja do granice sa Makedonijom, ne prihvataju ponudu države da im se po metru kvadratnom isplaćuje 10 evra. Oni traže 12, 40, čak i 100 evra za kvadrat oranica. I vlasnike zemljišta uz Koridor 10 u opštinama Vladičin Han, Vranje i Bujanovac zahvatila je groznica, jer očekuju da će dobro da se ovajde.
- Zbog nerešenog problema sa cenom, još nije počela eksproprijacija zemljišta u opštini Preševo. Vlasnicima zemlje je ponuđena cena od deset evra po kvadratu, ali to njima ne odgovara, pa će problem verovatno da reši nadležni sud, jer ne isključujem ni takvu mogućnost - kaže načelnik za investicije JP „Putevi Srbije“ u Nišu Branko Janković.
On takođe ističe da je zadovoljan logistikom koju je lokalna samouprava u Preševu dala niškom JP „Putevi Srbije“ u postupku dogovaranja o cenama sa vlasnicima imanja na trasi autoputa koja prolazi kroz opštinu Preševo.
- Opština Preševo će u ime države da preuzme postupak eksproprijacije zemlje na trasi novog autoputa. Neophodno je samo da se država i vlasnici zemlje uz Koridor 10 dogovore o ceni - rekao je načelnik Službe za urbanizam u opštini Preševo Redžep Aljiju.
Vlasnici zemlje u opštini Vranje očekuju da će nova vlada Srbije da odredi znatno veću cenu za preuzeta seljačka imanja od vrednosti poljoprivrednog zemljišta, koja trenutno iznosi od jedan do dva evra po kvadratu. Meštani dvadesetak sela u opštinama Vranje, Bujanovac i Vladičin Han smatraju da cena za eksproprisano zemljište ne bi trebalo da bude manja od 15 evra po kvadratu.
- Opštinskom odlukom lokalna samouprava u Vranju posredstvom Direkcije za eksproprisano zemljište plaća 450 dinara po kvadratu. Velika većina građana traži veću cenu. Zbog toga nadležni sud veštačenjem utvrđuje cenu - kaže Dejan Stanojević, direktor Direkcije za izgradnju i razvoj opštine Vranje.
Eksproprijaciju zemlje u opštinama Vladičin Han, Vranje i Bujanovac mogu da očekuju meštani Prekodolcva, Poloma, Gramađa, Vrbova, Panevlja, Prevalca, Korbevca, Mazaraća, Moštanice, Bresnice, Ranutovca, Žbevca, Žuželjice, Ljiljanca, Božinjevca, Levosoja i još nekoliko sela. Mnogi vlasnici zemlje uveliko kalkulišu koliko će para da dobiju od imetka kroz koji prolazi buduća međunarodna saobraćajnica. Ipak, Dragan Nešić iz Žbevca, koji ima četiri hektara zemlje, savetuje vlasnike da budu obazrivi u dogovorima sa državom, koja uglavnom uvek nudi manje.
Inače, trasa budućeg autoputa na deonici od Vladičinog Hana do Levosoja biće dugačka 40 kilometara i prolaziće kroz 23 sela pomenute tri opštine. Prema projektu Instituta za puteve, najteža i najskuplja biće deonica autoputa od Grabovnice do Vladičinog Hana. Od Mominog Kamena do Vladičinog Hana, na primer, kilometar autoputa koštaće 1,2 miliona evra. Izgradnja autoputa od Grabovnice do srpsko-makedonske granice koštaće preko 4,1 milijarde dinara ili 49 miliona evra. Prosečna cena po kilometru iznosiće 500.000 evra.
Najmanja cena od 250.000 evra je na deonici od Levosoja do makedonske granice. Član Opštinskog veća za privredu u Vranju Boban Stanković naglašava da je za izgradnju autoputa za sada obezbeđeno svega 900 miliona dinara. Sredstva iz NIP-a trenutno miruju na računu investitora. Bilo kako bilo, izgradnja autoputa zavisiće od rezultata predstojećih parlamentarnih izbora.

Super autoput
Novi autoput za brzine od 100 i 120 kilometara na sat biće širok od 26 do 30 metara i imaće četiri vozne, zaustavnu, razdelnu i traku za spora vozila. Trasa novog autoputa na teritoriji vranjske opštine peglajući krivine „progutaće“ postojeći magistralni put.

1 коментар:

Анониман је рекао...

INTERESUJE ME SA KOJE CE STRANE PROCI NOVI AUTOPUT U ODNOSU NA OVAJ SADA U SELU GRAMADJE KOD V. HANA,KAKO DA SAZNAM TU INFORMACIJU...