brojač poseta

петак, 16. мај 2008.

DEVOJČICE MONSTRUMI

Zakon ne predviđa kazne za devojčice iz Pirota koje su seksualno zlostavljale drugaricu; samo jednoj koja ima 14 godina preti popravni dom ili „pojačan nadzor"

Od četiri učenice iz Pirota koje su seksualno zlostavljale 12-godišnju školsku drugaricu njih tri neće odgovarati pred zakonom, jer imaju manje od 14 godina! Samo je protiv jedne devojčice, starije od 14 godina, pirotska policija pokrenula pretkrivični postupak. Kako za Press kaže advokat Goran Petronijević, ona je krivično odgovorna pred zakonom, što znači da može biti smeštena u popravni dom ili se naći pod pojačanim nadzorom roditelja i nadležne socijalne službe.

Devojčice agresivne kao i dečaci

Teška krivična dela dešavaju se sve češće na sve nižem uzrastu, što nije bilo karakteristično za protekle decenije. Psiholog Zoran Musterović kaže za Press da je u celoj ovoj priči značajan činilac ranija pojava puberteta, koja dovodi do snažnog agresivnog i seksualnog nagona.

- Agresija i seksualnost potisnuli su emocije i bliskost. Očigledno je da je došlo do razbijanja kulturnih stereotipa, ali i do izjednačavanja polova u društvu, pa ženska deca sve više uzimaju za pravo da se ponašaju agresivno kao dečaci. Devojčice su čvrsto povezane u vršnjačkim grupama i neguju kult „bliske prijateljice". Takođe, sklonije su posrednoj agresivnosti, poput ogovaranja, klevetanja, širenja glasina. U ovom slučaju u Pirotu biće značajno utvrditi iz kakvih porodica potiču devojčice koje su zlostavljale svoju drugaricu - pojašnjava Musterović.

- Nisam upoznat sa detaljima ovog slučaja, ali ovakvo krivično delo teško može biti okarakterisano kao silovanje, jer su u pitanju devojčice do 14 godina. Mislim da je pre reč o nanošenju teških telesnih povreda, mada može biti okvalifikovano i kao protivprirodan blud ili bludne radnje. Već ćemo videti šta se tu zapravo dogodilo. Ova devojčica od 14 godina je krivično odgovorna, jer deca od 14 do 16 godina spadaju u kategoriju mlađih maloletnih lica - naglašava Petronijević.

U Pirotu još ne jenjava zaprepašćenje koje je izazvao snimak zlostavljanja učenice šestog razreda OŠ „8. septembar" koje su joj prošle srede „priredile" četiri starije učenice njene škole i jedna iz susedne osnovne škole „Vuk Karadžić". Prema rečima strica nesrećne devojčice, njegova bratanica ne ide u školu i svakodnevno ide kod psihologa.

- Izbegavamo da pričamo o tome, jer ona odmah počne da plače. To mogu da urade samo bolesni umovi. Niko to ne može da razume. Ako nema zakona za maloletne zločince, postoje institucije poput popravnih domova i drugih gde mogu da se leče. Očekujem da policija i druge institucije pošalju zlostavljačice u popravni dom. Mnogi prosvetari u školi su o svemu saznali na vreme, ali i pored toga niko nije obavestio nadležne - kaže stric nesrećne devojčice. Njegove reči potvrđuje i direktor OŠ „8. septembar" Ljubiša Ćirić, koji priznaje da je bilo „sitnih propusta", jer policija nije odmah bila obaveštena!

Potrebno je zaštititi dete

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu Marija Vasić kaže za Press da svaki slučaj nasilja nad decom mora odmah da se prijavi.

- Tom detetu koje je izloženo nasilju moraju da se pruže momentalna pomoć i puna podrška. Ako je dete rešilo da prijavi slučaj nekoj od nadležnih službi, a tek onda roditeljima, detetu treba opravdati poverenje u tu službu i odmah pružiti svu pomoć. Ako neko nije nadležan ili nema dovoljno znanja za pružanje pomoći, ne bi trebalo da zatvara oči, već da i sam potraži pomoć - kaže Vasićeva.

- Incident se desio u sredu u stanu učenice iz OŠ „Vuk Karadžić", koja je bila u grupi sa ostale četiri učenica naše škole. Sve to dešavalo se od devet pre podne do jedan, kako bi izgledalo kao da su bile u školi, a ne osam sati kako se priča. Sutradan su razredni starešina i pomoćnik direktora saznali šta se dešavalo. Ja sam bio na terenu. Istog dana učenice su dale izjavu u školi, a sutradan smo čuli da postoji i snimak. Škola je preduzela sve mere u skladu sa propisima, uz određene sitne propuste koje smo načinili zbog toga što nismo u istom trenutku obavestili policiju i naše pretpostavljene u Nišu. Pošto se sve odigralo veoma brzo, kako ne bismo prenaglili sa našim stavovima i zaključcima, čekali smo da se sve to nekako malo slegne. Nije bilo nikakve namere da bilo šta prikrijemo, jer to i nije bilo moguće zbog video-snimaka koji su krenuli u javnost - rekao je direktor Ćirić.

Po rečima direktora, prema devojčicama koje su sprovodile četvoročasovnu torturu preduzete su zakonske mere.

- Dobile su strogi ukor nastavničkog veća, a sledeći naš korak je eventualno premeštanje učenica u drugu školu posle razgovora koji je zakazan sa roditeljima - kaže Ćirić.

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu Marija Vasić navodi za Press da policija mora da im dostavi kompletan materijal o ovom slučaju.

- Postupak će biti hitan i brz. Deca do 14 godina ne podležu krivičnoj odgovornosti i sa njima se savetodavno radi. U slučaju teških krivičnih dela preduzimaju se druge mere, odnosno daju predlozi nadležnim institucijama - kaže Vasićeva.

Pirotska policija se još nije obratila javnosti povodom ovog slučaja, a novinaru Pressa je rečeno da će konačnu reč o ovom slučaju dati nadležni sudski organi.

Нема коментара: