brojač poseta

понедељак, 19. мај 2008.

DEČAK SKOČIO U JEZERO I UDAVIO SE

Telo maloletnog D. M. (13) iz Rakovice ronioci Žandarmerije na Adi Ciganliji izvukli juče iz Savskog jezera sa šest metara dubine

Mesto tragedije... Maloletni D. M. udavio se kod centralnih tribina, u blizini tornja

D. M. (13) iz Rakovice utopio se juče oko 15 sati na Adi Ciganliji, kada je skočio u jezero da se okupa. Incident se dogodio na levoj obali jezera, kod centralnih tribina, u blizini tornja. Na ovom mestu je i tokom sezone zabranjeno kupanje. D. M. je, kako je rečeno, bio neplivač. Dečakovo telo izvadili su ronioci Žandarmerije oko 18.30 sa dubine od oko šest metara.

Roditelji da paze na decu

I pored brojnih upozorenja i apela koje je tokom prethodnih dana uputila uprava JP „Ada Ciganlija", pojedini posetioci tokom vikenda ipak su tražili osveženje u Savskom jezeru, saopšteno je iz ovog preduzeća.

- Ističemo još jednom da je temperatura vode u jezeru 15 stepeni i da nije bezbedna za kupanje. Zbog nepripremljenosti organizma može se dogoditi da dođe do infarkta ili šloga. Takođe, molimo roditelje da povedu računa o svojoj deci, da ih ne puštaju da sami i bez ikakvog nadzora dolaze na jezero - navodi se u saopštenju JP „Ada Ciganlija".

Uprava preduzeća ne može da zabrani posetiocima da se kupaju ukoliko to žele, ali svi oni koji to budu činili, rade to na sopstveni rizik i odgovornost, ističe se u saopštenju.

Prema rečima očevidaca, dečak je nosio mrežu za pecanje. U jednom trenutku rekao je da hoće da proba kakva je voda, pa je skinuo patike i majicu, a zatim skočio. Posle nekoliko sekundi uspeo je da izroni nakratko i izgledalo je kao da pokušava da udahne vazduh.

- Onda je ponovo potonuo i više ga niko od nas nije video... Drug koji je sa njim bio na molu čekao je da izroni. Kada se to nije dogodilo, sav preplašen otrčao je i pozvao dežurnu spasilačku službu, koja je odmah krenula u potragu za dečakom. Međutim, pošto je telo duboko potonulo, pozvali su ronioce - ispričali su očevici.

Maloletni D. M. je, kako je rečeno, bio neplivač. Na Adu Ciganliju došao je sa sestrom i drugom, kao i grupom dečaka od 12 do 16 godina. Obezbeđenje i dežurni spasioci navodno su ih tokom dana nekoliko puta upozorili da se sklone sa tog mesta, ali ih oni nisu poslušali.

D. M. je sa jednim drugom ostao da peca na molu, dok se ostatak grupe malo udaljio. Očevici koji su bili pored mesta sa kojeg je D. M. skočio kažu da su čuli njegove drugove kako pričaju da je slagao roditelje da se neće kupati.

Očevici kažu da je D. M. pre nesreće pozvao druga da zajedno skoče u vodu, ali je ovaj to odbio, rekavši da nije tako dobar plivač i da mu je otac zabranio da se kupa u jezeru zato što je voda još uvek hladna. D. M. je onda sam skočio u vodu.

- Čuo sam neke ljude kako pričaju da je D. M. bio neplivač. Međutim, nikako mi nije jasno zašto bi skočio u vodu ako nije znao da pliva?! Možda je bio poluplivač, pa ga je nešto preseklo ili mu je pozlilo. Doduše, sa pontona voda izgleda dosta plitko, što može da zavara - priča jedan od očevidaca.

U prvom trenutku niko od brojnih posetilaca Ade nije primetio šta se dešava. Kada je dečakov drug počeo da doziva u pomoć, neki od njih prišli su da mu pomognu.

Opasno noćno kupanje

Savsko jezero svake godine uzme veliki broj života. Podsetimo na primer od prošle godine, kada je za nepuna 24 časa Savsko jezero uzelo dva života. Prvo se u noći između 30. juna i 1. jula na noćnom kupanju udavio Borko Vujić (31), radnik „Gradske čistoće" iz Mladenovca, da bi oko 18 časova nastradao Nenad Vasiljević (29) iz Guncata kod Barajeva, spasavajući svoju prijateljicu koja je bila neplivač. Prema proceni stručnjaka iz Udruženja spasilaca na vodi Srbije, u Srbiji se tokom sezone utopi od 50 do 60 ljudi, a većina njih ne bi stradali da se pridržavala uobičajenih pravila i uputstava.

- Ponadali smo se da će dečak ostati živ. Ali, kada smo videli da ne izlazi na površinu, uplašili smo se. Ronioci su ga izvukli napolje čim su stigli, ali je već bilo kasno - rekla je žena koja se šetala blizu mesta nesreće.

Otac D. M. došao je na Adu neposredno pošto je telo njegovog sina izvađeno iz vode. Kada je čuo šta se desilo, srušio se:

- Kada su ga doveli do mesta tragedije, on je jedva hodao. Morali su da ga pridržavaju. Sišao je dole do vode. Kada su mu policajci rekli da su našli telo, samo je klonuo, a onda se srušio... Čovek je bio očajan. Prizor je bio toliko potresan da su ljudi na obali počeli da plaču - priča očevidac Ivan M.

Drugovi D. M. takođe su bili šokirani nesrećom. Jedan od njih držao je u ruci crnu majicu, koju je D. M. skinuo pre skoka u jezero.

- Ne mogu ništa da kažem. U šoku smo. Ni nama nije jasno šta se to desilo. Jedva stojimo - rekao je dečak.

Нема коментара: