brojač poseta

субота, 31. мај 2008.

ALKALAJ ŠTITI ŠVALERKU?!

Šef diplomatije BiH pokušava da zataška skandal u Ambasadi BiH u Švajcarskoj čija je službenica Anesa Kundurović bez dozvole pretpostavljenih pet dana odsustvovala s posla u „trećoj zemlji", gde je boravila upravo sa ministrom Svenom Alkalajem

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj ne dozvoljava pokretanje disciplinskog postupka protiv službenice Ambasade BiH u Švajcarskoj Anese Kundurović, iako je ona bez dozvole ambasadorke Jadranke Kalmete punih pet dana odsustvovala s posla!

Šaraba: Alkalaja je davno trebalo smeniti!

Delegat SDS-a u Domu naroda Parlamenta BiH Slobodan Šaraba tvrdi da je Sven Alkalaj ubedljivo najgori od svih ministara u sadašnjem sazivu Saveta ministara.

Alkalaj za vreme svog mandata nije primljen ni u jednoj državi od strane bilo kog ministra spoljnih poslova. Svojim gafovima naneo je ogromnu štetu BiH i ne treba odugovlačiti sa njegovom smenom - kaže Šaraba.

Odlično obavešteni izvori Pressa RS tvrde da Alkalajevo zaštitničko ponašanje prema Kundurovićevoj nije nikakvo iznenađenje jer cela diplomatska mreža bruji o tome da je mlada službenica tih pet dana provela upravo sa šefom diplomatije na jednom seminaru, gde su pokazali da su uspostavili „više nego prisne odnose".

Međutim, veliko je pitanje kako će se iz ovog škripca izvući svemoćni šef diplomatije, za kog se šuška da je već duže vreme žestoko zaljubljen u Kundurovićevu, budući da je njegova miljenica prekršila Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika BiH i Zakon o državnoj službi u institucijama BiH. Naime, tim pravilnikom je izričito propisano da svi zaposleni u ambasadama moraju da obaveste svoje pretpostavljene o svakom odlasku u „treće zemlje", što Kundurovićeva nije učinila.

- Jadranka Kalmeta je navela da je Kundurovićeva bez njenog odobrenja bila na jednom seminaru izvan Švajcarske, zemlje u kojoj je na službi, a bila je dužna da od Ambasade zatraži odobrenje za višednevno odsustvo s posla. Ovakvi prekršaji kažnjavaju se otpuštanjem s posla, ali videćemo kako će se ovaj skandal završiti - kaže sagovornik Pressa RS iz MIP-a BiH.

On dodaje da se zahtev ambasadorke Kalmete nalazi u MIP-u i zbog potpunog rasula koje vlada u ovom ministarstvu i neprocesuiranja zahteva počele su da kruže spekulacije i različita anonimna pisma, u kojima se navodi da Alkalaj ceo slučaj zataškava zbog svojih odnosa sa Kundurovićevom koji su „više nego prijateljski".

- Iako je bio dužan da zahtev o pokretanju disciplinskog postupka koji je stigao u MIP prosledi Agenciji za državnu službu BiH u roku od 24 sata, Alkalaj to ni do danas nije uradio. Osim toga, ne da nije pokrenuo postupak, već je zabranio da se bilo šta u vezi s tim preduzima, a posebna naređenja izdao je svojim saradnicima Adnanu Hadžikapetanoviću i Boriši Arnautu, upozorivši ih da strogo ćute o zahtevu Kalmete - kaže naš sagovornik.

U Ministarstvu spoljnih poslova gotovo je nemoguće dobiti zvaničnu informaciju o ovom slučaju. Alkalajev savetnik za medije Zlatan Burzić potvrdio je da je tačno da je podnet zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Anese Kundurović.

fakti

n Na mesto ministra spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj je imenovan u februaru prošle godine

n Iako se izjašnjava kao Jevrejin, Alkalaj ima i hrvatsko državljanstvo

n Pre imenovanja u MIP bio je ambasador BiH u NATO-u

n Smatra se jednim od glavnih lobista lidera stranke za BiH Harisa Silajdžića

- Međutim, netačne su tvrdnje da ministar Alkalaj sprečava sprovođenje tog postupka. On nije ni nadležan za takve slučajeve, on nije uključen u sve to i taj postupak vode službe po standardnoj proceduri - tvrdi Burzić.

Podsetimo, u toku je procedura razrešenja Alkalaja sa dužnosti ministra zbog toga što je utvrđeno da je u sukobu interesa. Alkalajev mandat obeležen je brojnim političkim i diplomatskim gafovima, od kojih su neki imali ozbiljne posledice. Samo što se ustoličio na poziciji ministra, ispunio je jednu od najvećih želja svog stranačkog šefa Harisa Silajdžića i proglasio nevažećim sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Srbije.

Ubrzo nakon toga Alkalaj je izazvao diplomatski skandal međunarodnih razmera kada je Iranska novinska agencija prenela da je ministar na sastanku sa iranskim ambasadorom u BiH rekao kako se zvanično Sarajevo protivi nametanju bilo kakvih sankcija Teheranu. Osim toga, Kupio je i 6.000 knjiga „Prokletstvo muslimana" dr Nijaza Durakovića na arapskom jeziku i osporavao Vladi RS da osniva predstavništva u inostranstvu, da bi pre mesec dana CIK utvrdio da je tokom mandata bio član nadzornog odbora VGT osiguranja, čime je prekršio Zakon o sukobu interesa BiH.

Нема коментара: