brojač poseta

уторак, 20. мај 2008.

Abramovič zbog Darije dao bogatstvo za umetničke slike

Roman Abramovič (42), ruski magnat, početkom ove godine kupio je 40 odsto britanske rudarske kompanije „Hajlend gold“, koja se bavi eksploatacijom zlatnih nalazišta u Rusiji. Krajem 2007. godine dao je 45 miliona evra za pokrivanje duga Čelsija, čime je ovaj fudbalski klub postao jedini iz „velike četvorke“ Premijer lige koji nije u debelom minusu. Na sam klub i kupovinu igrača od 2003, kada ga je preuzeo, potrošio je više od 550 miliona evra. Čini se ipak da je do sada najekstravagantniji Abramovičeva kupovina slika Frensisa Bejkona i Lusijana Frojda, koje su prošle nedelje plaćene više od 75 miliona evra.

Za Bejkonov „Triptih“ iz 1976. godine Abramovič je na aukciji u njujorškom „Sotbiju“ platio 55 miliona evra, dok je za Frojdovu sliku u „Kristiju“ izdvojio više od 20 miliona evra. I jedna u druga kupovina ušle su aukcijsku istoriju. Bejkonov rad postao je najskuplji prodat na aukciji posle Drugog svetskog rata, dok je Frojdova slika iz 1995, poznata kao „Debela Sju“, do sada najplaćenije delo nekog živog umetnika.
Mediji tvrde da je novootkrivena Abramovičeva strast prema umetnosti inspirisana umetničkom galerijom, koju njegova devojka Darija Žukova planira da otvori u septembru u Moskvi. Centar za savremenu kulturu, kako će se zvati taj umetnički prostor, mogla bi svojim nastupom da otvori trenutno popularna engleska pevačica Ejmi Vajnhaus, za šta joj je Abramovič navodno već ponudio 1,25 miliona evra. Ruski oligarh se retko pojavljuje u javnosti, a kada to čini, obično je u društvu Žukove. Ova 26-godišnja ćerka ruskog naftnog magnata Aleksandra Žukova bila je ranije u vezi sa teniserom Maratom Safinom, a zbog nje se Roman razveo od Irine Abramovič. Razvod u martu 2007. godine je, po proceni medija, bio težak oko 200 miliona evra, uz alimentaciju za petoro dece od po 65.000 evra mesečno.


Abramovič je pretprošlog vikenda organizovao svojoj najstarijoj ćerki Ani proslavu 16. rođendana na koju je došlo 500 njenih prijatelja, a cena žurke organizovane u londonskom klubu „Pejper“ iznosila je 250.000 evra. Neformalni pozivi poslati su još u januaru preko sajta fejsbuk. Na žurki je svirao bend „Klaksons“, koji je dobio prestižne „Merkjuri“ nagrade, a gosti su na ulazu dobijali poklone - nakit i ajpodove.
Ruski tajkun je i u kupovini nekretnina postavljao standarde na Ostrvu. U Zapadnom Saseksu je 1999. od australijskog medijskog magnata Kerija Pekera kupio posed od 420 hektara vredan 15 miliona evra. Mediji najavljuju da se vlasnik Čelsija sprema da u Najtsbridžu, u blizini centra Londona, izgradi najskuplju privatnu rezidenciju u Britaniji, a očekuje se da će u nju uložiti 190 miliona evra.
Za 19 miliona evra on je 2004. kupio vilu na Azurnoj obali, između Nice i Kana. Šato de la Kre, vila u viktorijanskom stilu sa 12 spavaćih soba, ranije je bila rezidencija vojvode i vojvotkinje od Vindzora. Prošlog meseca Abramovič je u blizini mondenskog američkog zimskog centra Aspen, u državi Kolorado, kupio posed Vajldket Ridž za 22,5 miliona evra. Abramovič je nakon kupovine fudbalskog kluba iz zapadnog Londona zacrtao plan po kojem bi Čelsi trebalo da postane najbolji svetski klub do 2014. godine.
U martu ove godine ruski mogul kupio je najveću bušilicu na svetu za 112 miliona evra. Možda bi baš ta mašina, čije je svrdlo prečnika 19 metara, mogla Abramoviču da posluži za probijanje tunela dugog 88 kilometara, koji bi ispod Beringovog tesnaca povezao američko tlo sa Čukotkom, u kojoj je Abramovič guverner. Time bi ruski tajkun ostvario ideju Vladimira Putina, doskorašnjeg predsednika Rusije i Abramovičevog zaštitnika, o tunelu „Svetska veza“.
Magazin „Forbs“ procenio je da ukupno bogatstvo Romana Abramoviča nije manje od 15 milijardi evra.

„Ferari“ od milion evra
U Abramovičevoj mornarici nalazi se superjahta „Pelarus“ od 115 metara, koju opslužuje 40 ljudi i na kojoj je uvek spremni helikopter, a tu su još i dve „manje“ jahte, „Susuro“ i „Ekstazija“. Mediji najavljuju da će uskoro postati i vlasnik jahte „Eklips“, duge 168 metara i vredne više od 250 miliona evra. Abramovič poseduje i dve podmornice, od kojih ga je veća koštala 16 miliona evra, a manja od tri miliona evra će biti u pratnji „Eklipsa“. Ruski tajkun ima i „ferari FXX“ vredan milion evra i preuređeni avion „boing 767“, u kojem su dve spavaće sobe, kancelarije, ali i antiraketni sistem.


Abramovičev buđelar
Fudbalski klub Čelsi, 550 miliona evra (do sada)
Najveća bušilica na svetu, 112 miliona evra
Dve slike Bejkona i Frojda, 75 miliona evra
Vila na Azurnoj obali, 19 miliona evra
Podmornica Sijetl 1000, 16 miliona evra
Ferari FXX, milion evra
Ćerkina rođendanska žurka, 250.000 evra

Нема коментара: