brojač poseta

четвртак, 03. април 2008.

Zbog čega deca osećaju bol u grudima

Zbog čega deca osećaju bol u grudima

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima,što uvek dovodi do zabrinutosti kod roditelja.
- Najčešće se radi o potpuno bezopasnom ali neprijatnom bolu koji se javlja kod inače zdrave dece koja su pre i posle bolne epizode dobro raspoložena, a bol se veoma retko dešava tokom fizičke aktivnosti deteta - objašnjava dr Slevica Stevanović, pedijatar poliklinike „Medix“.


Najčešći uzroci bola
Blaga i prolazna „upala grudnih mišića deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma „zaposlenim“ mišićima - koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni „zamoru“ koji može dovesti do pojave bola. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje - dete je uznemireno, uplašeno i karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i „bolovi rasta“ koji su, takođe, potpuno bezazleni.
Druga velika grupa problema koji uzrokuju probodanje u grudima kod dece se dešava na „nervnoj bazi“.
Naime, primećeno je da vana emotivnija deca češće doživljavaju bolove u grudima. Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Bol u grudima posle obroka
Jedan manji broj starije dece može da ima „slabost mišića dijafragme, usled čega deo želuca može povremeno da prođe iz trbuha kroz dijafragmu u grudni koš (hijatus herniju),da pritiska srce, zbog čega mogu da se jave određene nelagodnosti.
Takva deca obično osećaju i da im srce „preskače“ kada se dobro najedu, pogotovo ako odmah legnu posle obroka. U tim situacijama se retko javlja klasično „probadanje“, ali nije redak osećaj „paljenja“ u sredini grudi (iza grudne kosti), koje može da bude praćeno podrigivanjem. Tada se radi o gorušici, koja je rezultat prelivanja želudačne kiseline u jednjak, što se često dešava kod dece sa hijatus hernijom.
Gorušica se kao uzrok bola u grudima može javiti i bez hiatus hernie usled pasivnog vraćanja želudačnog soka u jednjak (tzv. Gastroezofagealni reflux).
Međutim, kada se jave takve tegobe, one brzo dovedu dete do pedijatra-gastroenterologa, koji postavlja dijagnozu i predlaže odgovarajuću terapiju.

Kada treba da se javite pedijatru
U sledećim situacijama dete obavezno odvedite kod pedijatra. Ne treba da čekate, jer komplikacije nakon ovih simptoma nekada mogu da budu i veoma ozbiljne. Zato ako primetite da detetu nije dobro i da ima sledeće simptome idite odmah kod lekara.
- Dete ima visoku temperaturu, nemoćno je, slabo i malaksalo, a bol je lokalizovan na sredini grudnog koša, neposredno iza grudne kosti. Tada deca zaista loše izgledaju i moguće je da se radi o zapaljenju srčane maramice, što se stručno naziva perikarditis (mada ima i drugih zapaljenja, koja nisu vezana za srce, a praćena su jakim bolovima). Ovo stanje se zaista veoma retko dešava, ali traži neodložnu dijagnostiku i terapiju.
- Svaki bol u grudima koji je praćen vrtoglavicom, nesvesticom, ili potpunim gubitkom svesti - treba što pre ispitati.
- Bolovi u grudima koji se javljaju posle traume (pada, udarca, saobraćajne nesreće...) su jak razlog za hitnu lekarsku intervenciju jer može da se radi o prelomu rebara, sa potencijalno veoma ozbiljnim komplikacijama.
- Kada se bol u grudima javlja kod dece koja veoma teško i „čujno“ dišu ili im pluća „sviraju“, i koja izgledaju kao da se bore za vazduh. Tada se obično radi o težoj formi opstrukcije disajnih puteva (astma, na primer). Moramo reći da je bol redak simptom ove grupe bolesti, ali su one same po sebi dramatične, tako da dete brzo stiže do lekara.
- Ako se bol u grudima (iza grudne kosti) javi tokom jakog fizičkog napora. To su zaista veoma retke situacije, ali traže brzu dijagnostičku obradu.

Bol u grudima i srce
Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece.
Dečje srce ne boli, iako se roditelji „kidaju“ na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša - to sigurno nije zbog bolesti srca.

Нема коментара: