brojač poseta

субота, 12. април 2008.

Zatvorenici u Gvantanamu bojkotuju suđenja

Američki vojni sud u bazi u zalivu Gvantanamo sučen je s novom preprekom koja dovodi u pitanje njegov kredibilitet - bojkotom optuženika, ocenjuje danas agencija AP.

Tri zatvorenika, za koje se sumnja da su operativci Al-Kaide, odlučili su da bojkotuju suđenja, a očekuje se da će još zatvorenika uraditi isto dok vojska SAD pokušava da povede postupak protiv više desetina osumnjičenih.
Jedna Saudijac i jedan Jemenac su na predprocesnom saslušanju naveli da je sud lažan i poručili da neće sarađivati sa svojomodbranom niti da će se pojavljivati na budućim saslušanjima.
Zastupnici odbrane su rekli da moraju da se povinuju želji svojih klijenata, kao i da bi njihovo profesionalno udruženje moglo da ih kazni ako to ne učine.
Potpukovnik Brajan Brojls, zastupnik jednog zatvorenika za kojeg se sumnja da je operativac al-Kaide, rekao je da bi tokom suđenja mogao da bude "ukrasna biljka".
Vojne sudije su rekle advokatima da moraju da nastave da rade na odbrani čak i ako njihovi klijenti bojkotuju suđenje, ali je Brojls kazao da će "skoro izvesno" podneti žalbu na naređenje da u svakom slučaju zastupa klijenta.
Glavni tužilac, pukovnik Lorens Moris, rekao je da ne zna da li su bojkoti suđenja organizovani i založio se za nastavak suđenja koje vodi sudsko veće, poznato i kao vojna komisija.
Bojkoti su pak stvorili moralnu dilemu i mogli bi da uspore suđenja zakazana za početak leta. Ocenjuje se takođe da bi suđenja mogla da budu ponovo odložena.

Нема коментара: