brojač poseta

уторак, 08. април 2008.

UVREDA OD 12.000 €

Emir Kusturica dobiće odštetu od crnogorskog nedeljnika „Monitor", koji je napisao da je slavni reditelj „glup, ružan i pokvaren"

Crnogorski nedeljnik „Monitor" i novinar Andrej Nikolaidis moraće reditelju Emiru Kusturici da isplate 12.000 evra odštete zbog uvrede i tvrdnje da je „Kusta glup, ružan i pokvaren, i da za sve što ima treba da zahvali magarcima". Viši sud u Podgorici preinačio je tako prvostepenu presudu Osnovnog suda, kojom su podgorički nedeljnik i novinar bili oslobođeni odgovornosti da su u tekstu „Dželatov šegrt" (objavljenom 2004. godine) uvredili slavnog srpskog reditelja.

Tekst „Dželatov šegrt" u „Monitoru" usledio je kao reagovanje na intervju Emira Kusturice koji je pre četiri godine objavio francuski „Figaro". Kusturica je u Monitorovom „komentaru", pored ostalog, prikazan i kao sledbenik politike Slobodana Miloševića a, između ostalog, reditelj je optužen i da je tokom rata u Srebrenici stao na stranu Srba, čime je pružao alibi za svakog ubijenog muslimana.

Kusti pretio i sin Alije Izetbegovića

Govoreći o štetnim posledicama i traumama koje mu je pričinio Nikolaidisov tekst, Kusturica je pred sudom utvrdio da su mu posle toga stizale mnoge pretnje, da su mu pretile vehabije, a izvesni piljar po imenu Šajo, inače bliski saradnik Bakira Izetbegovića (sina Alije Izetbegovića), navodno mu je otvoreno zapretio likvidacijom.

- Ja nikad u životu nisam bio ničiji šegrt, a pogotovu ne dželatov. Nikada nisam pripadao nijednoj političkoj stranci, a političku podršku sam pružio samo dvojici: Milu Đukanoviću, kad se sukobio sa Slobodanom Miloševićem, i Vojislavu Koštunici - rekao je tada Kusturica.

U tekstu „Monitora" oštrici kritike posebno je bila izložena Kusturičina izjava da je on „pravoslavni hrišćanin".

- Moj otac, koji je bio ateista, bio je veći Srbin nego mnogi koje znam - kazao je tim povodom Kusturica u izjavi pred sudom i ispričao da i njegovi preci, baš kao i preci Meše Selimovića, potiču s područja Hercegovine na kojem je jedan brat bio hrišćanin, a drugi pripadao islamu. - Uostalom, o meni ne može niko da polemiše ako me smešta samo u Bosnu, jer zbog mojih filmova koji se gledaju širom sveta, ja pripadam i drugim zemljama.

Нема коментара: