brojač poseta

среда, 16. април 2008.

Učenik korigovao proračun NASA

Jedan 13-godišnji Nemac korigovao je proračun Američke svemirske agencije (NASA) o verovatnoći sudara jednog asteroida sa Zemljom i agencija je priznala svoju grešku.

Na osnovu teleskopskih posmatranja obavljenih u Institutu za astrofiziku u Potsdamu, nedaleko od Berlina, učenik Niko Markart izračunao je verovatnoću od 1 prema 450 da će se asteroid nazvan Apofis sudariti sa Zemljom, izveštava dnevnik "Potsdamer nojerster nahrihten".
NASA, koja je verovatnoću tog sudara procenila na 1 prema 45.000, saopštila je posredstvom Evropske svemirske agencije (ESA) da je mladi genije u pravu.
Faktor koji je uključio mladi Markat, a koji je američka agencija zanemarila, je opasnost od sudara Apofisa sa jednim ili više od 40.000 satelita tokom svog prolaza pored Zemlje, koji će se dogoditi 13. aprila 2029. godine.
Sateliti se kreću oko Zemlje brzinom od 3,07 kilometara u sekundi na udaljenosti do 35.880 kilometara, a asteroid bi trebao da prođe pored naše planete na udaljenosti od 32.500 kilometara.
Ukoliko 2029. godine dođe do sudara sa nekim od satelita, to bi moglo da promeni Apofisovu putanju, što znači da bi tokom narednog prolaska do kog bi trebalo da dođe 2036. godine, mogao da se sudari sa našom planetom.
NASA i Niko Markart smatraju da bi u slučaju sudara, lopta od gvožda i iridijuma, prečnika 320 metara i težine 200 milijardi tona, pala u Atlanski okean.
To bi pokrenulo ogromne talase koji bi uništili ne samo obalni pojas, već bi prodrli i duboko u unutrašnjost kopna. U atmosferi bi se pojavili veoma gusti oblaci prašine koji bi na duževreme zamračili nebo.
Mladi Niko Markart izneo je svoje otkriće na jednom regionalnom takmičenju na kom je i pobedio radom naslovljenim "Apofis, asteroid ubica".

Нема коментара: