brojač poseta

недеља, 06. април 2008.

UŽAS NA PUTEVIMA U BAČKOJ!

U razmaku od nekoliko časova u dve saobraćajke u Vrbasu i Somboru poginulo osmoro mladih ljudi

U razmaku od nekoliko časova u dve odvojene saobraćajne nesreće u Bačkoj stradalo je osmoro mladih ljudi! Petoro mladih poginulo je u teškoj saobraćajci koja se u subotu po podne dogodila u Vrbasu, a u drugoj nesreći, koja se dogodila u nedelju u ranim jutarnjim satima, na lokalnom putu Sombor - Bački Monoštor, poginule su još tri mlade osobe. Nesreće su se dogodile na udaljenosti od pedesetak kilometara, a obe su izazvane nepažnjom vozača!

Dan žalosti u Vrbasu

Opština Vrbas proglasila je ponedeljak za Dan žalosti, a Opštinsko veće je odlučilo da porodicama stradalih dodeli pomoć od po 50.000 dinara. Nastradali mladići danas će biti sahranjeni na groblju u Kucuri, dok će Sandra Glaser biti sahranjena na mesnom groblju u Feketiću kraj Vrbasa.

Aleksandar Hornjak (26), Saša Latinović (26), Dejan Kovačević (21) i Rade Marčeta (16) iz sela Kucura i Sandra Glaser (22) iz Vrbasa nastradali su u subotu u 16.10 časova kada se njihov automobil, obilazeći auto parkiran kraj puta, zakucao u autobus koji je nailazio iz suprotnog pravca. Neposredno pre toga Hornjak, Latinović i maloletni Rade Marčeta podigli su mesečnu platu, a vraćajući se u Kucuru, usput su pokupili Kovačevića i njegovu drugaricu Sandru Glaser. Njih dvoje ušli su u „opel kadet" nepun minut pre nesreće, na stotinak metara udaljenosti od mesta na kom su doživeli katastrofalni udes!

Dalibor Kovačević, koji je nastradalom Marčeti brat od tetke, a pokojnom Kovačeviću brat od strica, kaže da je prizor posle nesreće bio stravičan!

- Autobus je bukvalno samleo automobil u kome su bila moja braća i prijatelji. Na mestu udesa prvo sam video nogu i patiku malog Radeta! Proklinjem dan kada se ovo desilo! - plačnim glasom kaže Kovačević, i objašnjava šta se događalo pre nesreće:

Kucura zavijena u crno... Saša Latinović, Rade Marčeta, Aleksandar Hornjak

- Zajedno smo radili na građevini u Novom Sadu, Hornjak, Marčeta, Latinović i ja. U subotu smo otišli na posao mojim kolima. Pošto je padala kiša, gazda nam je rekao da nećemo raditi i da možemo da idemo kući. Rekao je da možemo da ostanemo samo ako želimo da sačekamo platu. Odlučili smo da se vratimo kući i već oko pola osam bili smo kod Hornjaka. Igrali smo video-igrice i pili pivo i sok. Malo kasnije ja sam otišao kući, dok su Marčeta i Latinović ostali kod Hornjaka - kroz suze govori Dalibor Kovačević.

On kaže da su braća pošto-poto htela da idu po pare i da se nisu složili sa njegovim planom da po platu odu u ponedeljak.

- Rade i Hornjak su zapeli da idu u Novi Sad po pare, jedan je bio bez novca, a drugi nije hteo da razmenjuje evre. Rade je ponudio 500 dinara za gorivo, a Hornjak je pozajmio auto od brata. Zvali su me pre polaska jer je Hornjak u mojim kolima zaboravio torbicu sa dokumentima i saobraćajnom dozvolom. On je iskusan vozač, vozi od svoje osamnaeste godine, ima položene sve kategorije. Nema govora da je bio pijan - kaže Dalibor, i dodaje da su se poslednji put čuli telefonom kada su mladići stigli u Vrbas.

- Zvali su me tačno u 14.09 i rekli: „Spremi kafu i pivo! Uzeli smo platu i stižemo kod tebe za dva minuta!" Tada ih je ustopirao Dejan Kovačević. Bio je na biciklu i pratio je drugaricu Sandru Glaser. Kada su stali, njegov bicikl su stavili u gepek i nastavili ka Kucuri. Posle stotinak metara svi su nastradali!

Tragično prekinuta mladost... Sandra Glaser i Dejan Kovačević

Rajko Marčeta, otac pokojnog Radeta, kaže da su vatrogasci izvlačili telo njegovog sina kada je stigao na mesto nesreće.

- Nisu nam dali da priđemo blizu. Bilo je jezivo! Znao sam da mi je sin u slupanom automobilu, ali nisam mogao da mu pomognem... Rade je bio vredan, radio je na mešalici za beton i zarađivao platu kako bi pomogao svojoj porodici - kroz suze je rekao Rajko Marčeta.

Samo dvanaest sati kasnije, pedesetak kilometara dalje, na lokalnom putu Sombor - Bački Monoštor, poginula su trojica mladića. Milan Vorkapić (36), suvozač Dragan Grba (31) i Željko Č. (32) nastradali su kada je „BMW" u kojem su bili sleteo s puta i zakucao se u drvo! Nesreća se dogodila juče oko pet sati ujutru, a sva trojica na mestu su poginuli.

Kako Press nezvanično saznaje, mladići su nastradali kada su se vraćali iz noćnog provoda.

- Momci su pre toga bili u disko klubu u Bačkom Monoštoru, a onda su krenuli kući u Sombor. Pretpostavlja se da su brzo vozili i da su bili pod uticajem alkohola i da je to uzrok nesreće. Ipak, kada istraga bude do kraja završena znaćemo šta se tačno dogodilo - rekao je izvor Pressa blizak istrazi.

Нема коментара: