brojač poseta

понедељак, 28. април 2008.

TUŽBA PROTIV PREDSEDNIKA!

Aktuelnog predsednika opštine Ćuprija Ljubomira Marića optužnica tereti da je zapošljavao koga je hteo dok je bio direktor Više medicinske škole

Arčio se budžet škole... Viša medicinska škola u Ćupriji

Protiv predsednika opštine Ćuprija Ljubomira Marića Javno tužilaštvo u Ćupriji podiglo je optužnicu za zloupotrebu službenog položaja dok je bio direktor Više medicinske škole u Ćupriji! Marić se tereti da je pribavio imovinsku korist sebi i svojoj ćerki Ivani, koju je zaposlio na nepostojećem radnom mestu menadžera u ovoj školi.

Marić je takođe optužen da je zaposlio i više drugih osoba, iako one nisu ispunjavale uslove iz Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji poslova u Višoj medicinskoj školi i tako im omogućio sticanje imovinske koristi. Vesnu Ćorić zaposlio je kao predavača za predmet Uvod u farmaciju i lekovito bilje u kozmetici, a na sličan način omogućio je zaposlenje i sticanje materijalne koristi Milanu Sretenoviću, tehničkom saradniku na smeru za fizioterapiju, Jeleni Aćimović, referentu za studentska pitanja i stručnom saradniku za predmet informatika, i Dušku Jociću, kome je obezbedio mesto šefa voznog parka. Kao direktor Više medicinske škole zaposlio je i Veru Kostić da obavlja poslove skriptara, mada, kako se navodi u optužnici, škola nije imala skriptarnicu.

Marić je bio direktor škole od njenog osnivanja do 2005. godine, kada je smenjen. Bio je vrlo velikodušan kad je reč o trošenju para iz budžeta škole. U optužnici se navodi da su na račun Visoke medicinske škole deca pojedinih profesora putovala u inostranstvo iako nisu bila njeni studenti. Opremu za nastavu izdao je u zakup nepoznatom licu bez reversa, a jednoj zanatskoj radnji iz budžeta škole uplaćeno je 1.900.000 dinara, na ime reprezentacije i sličnih troškova. Takođe, prema navodima optužnice, Marić je omogućio tadašnjem potpredsedniku Upravnog odbora Više medicinske škole Radetu Đorđeviću da stekne materijalnu korist veću od milion dinara preko nabavke opreme za studentski restoran i kabinet za praktičnu nastavu. Sebi je samoinicijativno povećavao platu, bez odluke Upravnog odbora.

Ovo je druga optužnica protiv predsednika opštine Ćuprija, dr Ljubomira Marića. U toku je sudski postupak za zloupotrebu službenog položaja u vreme dok je bio direktor Zdravstvenog centra. Krivičnu prijavu podneo je Zdravstveni centar još 2000. godine, nakon što je Marić smenjen i obavljena kontrola Zavoda za obračun i plaćanja. Istraga, koja je trajala vrlo dugo, utvrdila je da je Marić kao čelni čovek zdravstvene ustanove načinio niz zloupotreba. Između ostalog, već korišćena magnetna rezonanca za bolnicu plaćena je 2.160.000 maraka, iako je, u to vreme, nova koštala 1.500.000 maraka, kaže naš izvor u Zdravstvenom centru. Isti izvor navodi da je Marić već odgovarao zbog ugovora o izgradnji Koronarnog odeljenja koji je zaključen sa preduzećem „ZIPP" iz Paraćina. Posao je tada ugovoren za 19.600.000 dinara i kao avans uplaćeno je 9.000.000 dinara, a prava cena bila je 2.500.000 dinara

Нема коментара: