brojač poseta

среда, 16. април 2008.

Testerom branio stan solidarnosti

Testerom branio stan solidarnosti
PANČEVO - Sudski izvršitelji u pratnji desetak policajaca počeli su maljem da razvaljuju vrata, Nakon odbijanja porodice Kalinić da napusti stan solidarnosti u pančevačkom naselju Strelište. Kada su provalili unutra usledila je prava drama, jer ih je Luka Kalinić (55) dočekao sa testerom u rukama, ali su ga policajci brzo savladali, vezali lisicama, a potom i dečka njegove starije ćerke. Supruzi Emiliji je pozlilo pa je prebačena u bolnicu, a Luka je sproveden u policiju, gde mu je određen pritvor u trajanju od 48 časova.

U zatvor je odveden bez injekcija insulina koje stalno, nekoliko puta dnevno mora da uzima obavezno. Kaže da ih je dobio naknadno, samo zahvaljujući prisebnosti jednog policajca! Nakon isteka pritvora saslušan je u Istražnom odeljenju Okružnom sudu i pušten na slobodu. Od petka kada su prinudno iseljeni, zajedno sa suprugom Emilijom (46), ćerkama studentkinjama Mirjanom (21) Snežanom (20) i sinom Ilijom (15) koji ide u osmi razred osnovne škole, trenutno je privremeno smešten kod jednog komšije, druga njegove ćerke, koji se sažalio na porodicu Kalinić i pozvao ih da do daljeg budu kod njega. Posle izbacivanja, celokupna imovina porodice Kalinić je smeštena u jedan od magacina „Vojvodina-puta“.
- Kada sam decembra 2002. godine dobio stan, lepo su mi rekli da se ne radujem mnogo, jer neću dugo živeti u njemu. Rečeno mi je „tužićete drugoplasirani, ali ne zbog njega, već zbog trećeg lica“. Tada nisam razumeo, a sada mi je sve jasno. Moj stan treba da pripadne jednom od direktora „Vojvodina-puta“ koji je bacio oko na njega - ističe Luka Kalinić, auto-električar „Vojvodina-puta“ koji čeka na operaciju kuka.
On dodaje da mu je nakon dodeljivanja stana određeno da plaća mesečnu kiriju od 9.000 dinara, iako mu je mesečna plata bila 12.000 dinara. S druge strane, kako tvrdi, u njegovoj zgradi stanuje i jedan njegov kolega kome je određeno da mesečno plaća samo 2.000 dinara. Osim toga, dodaje da mu nije jasno kako je mogao da bude izbačen iz stana kada se zna da je u njegovu korist presudio Vrhovni sud i da je podneo zahtev za otkup!
Međutim, advokat Zoran Stefanov koji zastupa firmu „Vojvodina-put“ kaže da je sve „jasno i da Kalinić nije imao nikakav pravni osnov da zadrži stan“. On kaže da je zbog toga u više navrata bezuspešno pokušavano prinudno iseljenje i da je na to jednom morala da se stavi tačka.
- Ugovor o korišćenju stana između Kalinića i „Vojvodina-puta“ je zaključen 5. jula 2002. godine. Zbog toga što nije plaćao kiriju, 11. septembra 2003. godine protiv njega je pokrenut postupak u
Opštinskom sudu. Taj sud je 20. oktobra 2004.godine doneo prvostepenu presudu da se ugovor između Kalinića i „Vojvodina-puta“ raskida jer Kalinić ne plaća kiriju i nalaže se njegovo iseljenje iz stana. Iako se Kalinić žalio na tu presudu, Okružni sud je 26. oktobra 2005. godine odbio njegovu žalbu. Kalinić zatim traži reviziju na Vrhovnom sudu, i gubi i tu! Pošto ni posle toga nije hteo da napusti stan, iako je izgubio svaki pravni osnov za njegovo korišćenje, na zahtev „Vojvodina-puta“ Opštinski sud je 16. januara 2006 doneo rešenje o njegovom prinudnom iseljenju. Od tada, pa do danas, nismo uspeli da ga sprovedemo, iako je bilo pet ili šest pokušaja prinudnih iseljenja! Luka Kalinić je izgubio svaki pravni osnov da boravi u tom stanu - kaže Stefanov.

Нема коментара: