brojač poseta

четвртак, 24. април 2008.

TAKSI POD NADZOROM

U sva taksi vozila uskoro će biti uveden GPS sistem, što će pored praćenja vozila omogućiti i određivanje najkraćeg puta, izdavanje računa i plaćanje karticom

Beograđani će uskoro imati prilike da vožnju taksijem plate karticom. Naime, prema projektu koji je uradio Fakultet organizacionih nauka, u sva vozila taksi udruženja biće ugrađen GPS sistem, što će omogućiti, pored praćenja vozila, i izdavanje računa.

Sekretar za privredu Đorđe Mazinjanin kaže za Press da uvođenje ovog sistema ide u korist i građana i taksista, i da će se na taj način značajno poboljšati taksi prevoz u gradu.

NIJE SKUPO, ALI NE ZNA SE CENA

Član Gradskog veća Dejan Mali kaže za Press da još uvek nije poznato koliko će da košta uvođenje GPS sistema.

- Cena zavisi od mnogo faktora, u zavisnosti od kvaliteta opreme. Neki najniži iznos je nekoliko stotina evra, a povećava se uključivanjem raznih detalja. Najbitnije je da taj proces nije komplikovan i previše skup, a više firmi ga koriste već nekoliko godina - objašnjava Mali.

- Sekretarijat za privredu je od tri institucije zatražio, prema odluci o uređenju taksi prevoza iz 2005, da dostave predlog ovog projekta. Najbolji predlog stigao je sa Fakulteta organizacionih nauka, i kako je bilo i planirano, projekat je završen za četiri meseca - rekao je Mazinjanin.

On je istakao da će GPS povećati bezbednost taksista, jer će svaki vozač imati panik-taster, kojim će po potrebi obaveštavati bazu o postojećoj opasnosti. Takođe, u vozilima će biti ugrađene kamere, a svaka vožnja biće snimana.

- Ovaj sistem omogućiće prikupljanje podataka na dva nivoa, jedan deo ići će udruženjima, a drugi deo nadležnima u gradu. Na taj način, udruženja će imati konkretne podatke o tome ko odbija da vozi putnike, ali će i grad imati uvid u broj vozila koji je potreban Beogradu - objašnjava sekretar za privredu.

Dejan Mali, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, navodi da je projekat uvođenja GPS sistema proizvod "dugoročne i dugogodišnje akcije" uređenja oblasti taksi prevoza.

- GPS će omogućiti da, pored praćenja vozila i plaćanja karticama, građani u svakom trenutku mogu da podnesu primedbe udruženju zbog cene ili nekih drugih nepravilnosti. Takođe, u trenutku kada putnik uđe u vozilo i kaže destinaciju, taksisti se na displeju iscrtava najkraća ruta do odredišta. Tako više neće biti primedbi na nepotrebno kruženje - naglašava Dejan Mali.

Нема коментара: