brojač poseta

уторак, 08. април 2008.

Solana: što pre SSP sa Srbijom

Havijer Solana
Havijer Solana
Do parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji je nešto više od mesec dana, a po opštem mišljenju od ishoda glasanja zavisiće pravac kojim će zemlja dalje krenuti i sudbina njenih budućih odnosa sa Evropskom unijom.

Da se izbori približavaju svesni su izgleda i u Briselu, gde se poslanicima evropskog parlamenta obratio visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, posvetivši značajan deo svog izlaganja odnosima Unije sa Beogradom.

Havijer Solana je izjavio da Brisel mora da učini sve što može da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom pre parlamernatnih izbora u Srbiji 11. maja.

"Srpskom narodu moramo da damo signal da nam je staklo do njega", rekao je Solana, i dodao da bi voleo da se u istom roku postigne i napredak po pitanju viznog režima sa Srbijom.

Reakcije iz Beograda

Kako su javili srpski mediji u utorak, zvaničnici u Srbiji, čak i oni koji su zaduženi za evropske integracije, ostali su uzdržani, ne želeći da komentarišu izjavu Havijera Solane.

Prvi se oglasio ministar prosvete i funkcioner DSS-a Zoran Lončar, koji je optužio Havijera Solanu da se ovakvim izjavama "direktno meša u izbore i u unutrašnje stvari Srbije".

Srpska radikalna stranka je ocenila da je reč o "pokušaju da se obezbedi pobedu na izborima onim političkim snagama koje će priznati nezavisnost Kosova".

Šefica kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević je, s druge strane, rekla za program BBC-ja na srpskom i Radija B92 "Svet u 2" da je tehnički, što se tiče Srbije, sve spremno za potpisivanje SSP, ali da do njene kancelarije još uvek nije stigla nikakva konkretna ponuda EU.

Predsednik Srbije Boris Tadić nedavno je izjavio da je spreman lično da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropsko unijiom, ako takva ponuda stigne iz Brisela.

Čestitke Vujanoviću i zabrana Del Ponteovoj

Predsedništvo EU je u utorak čestitalo Filipu Vujanoviću na pobedi na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, za koje je utvrđeno da su bili slobodni i pošteni.

Ujedno, predsedništvo Unije je pozvalo Crnu Goru da da nastavi reforme kako bi se što pre pridružila EU.

Karla del Ponte
Karla del Ponte
Istovremeno, švajcarsko ministarstvo inostranih poslova sprečilo je bivšu bivšu glavnu tužiteljku Haškog suda i švajcarskog ambasadora u Argentini, Karlu del Ponte, da u nedelju otputuje u Milano, na promociju svoje nove knjige o radu Tribunala.

Portparol švajcarskog ministarstva inostranih poslova je izjavio da u knjizi "postoje izjave koje jedan predstavnik švajcarske vlade ne bi smeo da daje".

Нема коментара: