brojač poseta

среда, 16. април 2008.

Skupljaju potpise za albanske stranke

Skupljaju potpise za albanske stranke
NOVI SAD - Mađarska koalicija, koju čine SVM Ištvana Pastora, DSVM Andraša Agošton i DZVM Pal Šandora, pritekla je u pomoć albanskoj Partiji za demokratsko delovanje (PDD) Rize Haljimija u prikupljanju potpisa za predaju izborne liste za parlamentarne izbore, potvdio je „Blicu“ Pal Šandor.

- Pošto je posle odluke Ustavnog suda Srbije i za manjinske liste potrebno 10 hiljada potpisa, mi smo,kao što smo protekle nedelje najavili, odlučili da pomognemo i ostalim manjinskim zajednicama koje imaju objektivne teškoće u sakupljanju potpisa da se kandiduju za predstojeće majske izbore. Pored Albanaca, spremni smo da sakupimo potpise i ostalima, pošto još ima vremena - izjavio je za „Blic“ dr Pal Šandor.
Republička izborna komisija (RIK), podsetimo, proglasila je izborne liste Mađarske koalicije i Bošnjačke liste za Sandžak, pošto su uredno sakupile potrebnih 10 hiljada potpisa, dok ostale manjinske koalicije i stranke imaju poteškoće da prikupe tražene potpise.
- Ustavni sud je poništio upustva RIK-a, koja su važila na prošlim paralmentarnim izborima, prema kojima je za manjine bilo potebno tri hiljade potpisa. Kako zbog tih „formalnosti“ mnoge manjinske liste, pre svega Albanci, Romi i Rumuni, ne bi ostali izvan izborne trke, odlučili smo da im pomognemo. Uključili smo celu našu infrastrukturu da im sakupimo potpise - naglasio je Šandor.
Iz razgovora sa liderom DZVM saznajemo da je predsednik albanske partije PDD iz Preševa Riza Haljimi prihvatio ponuđenu pomoć kao i da su, prema Šandorovim informacijama, u toku pregovori između albanskih prvaka iz Pčinjskog okruga o formiranju predizborne koalicije, u kojoj bi osim PDD bile Demokratska unija doline i grupa građana koja se izdvojila iz Demokratske partije Albanaca iz Bujanovca.

Нема коментара: