brojač poseta

уторак, 08. април 2008.

SITERKE NA CENI!

Na listi čekanja za dadilju u državnom servisu trenutno je 40 porodica, roditelji mesečno plaćaju između 12.500 i 27.000 dinara

Bebisiterke definitivno postaju sve traženija radna snaga u Beogradu. Na listi čekanja za pronalaženje dadilje preko državnog "Bebi servisa" trenutno je oko 40 porodica. Roditelji dece koja ne idu u vrtić za čuvanje u kući moraju da izdvoje između 12.500 i 27.000 dinara, nešto manje od jedne cele prosečne plate.

Osobu za brigu o svojim mališanima roditelji obično nalaze po preporuci prijatelja, preko oglasa, a veliki je broj onih koji najviše veruju "Bebi servisu" ili agencijama za bebisiting.

Skupa usluga

Mnogi roditelji sebi ne mogu da priušte plaćanje dadilja.

- Trista evra mesečno da bi mi neko izveo dete iz vrtića i pričuvao ga dva sata je stvarno previše. Ja ne znam za koga su te cene, pa moja plata je tolika. Meni se više isplati da sedim kod kuće i sama čuvam dete. I posle nam neko priča o porastu nataliteta... - komentariše Milena Lazić, mama trogodišnje devojčice.

Nedovoljno mesta u gradskim vrtićima, evropsko radno vreme sa prekovremenim ostajanjem na poslu i rad vikendom stvorili su problem roditeljima, naročito sa decom mlađom od dve godine. Čak i kada uspeju da dobiju mesto u obdaništu, teško usklađuju uzimanje svojih mališana sa radnim vremenom jer je većina predškolskih ustanova otvorena do 18 časova. Kao rešenje nameće se pronalaženje osobe koja bi se brinula o detetu. Pomoć u tome moguće je potražiti u "Bebi servisu", koji radi u okviru predškolske ustanove "Dečji dani" u Jevremovoj ulici.

- Trenutno imamo 160 dadilja, što nije dovoljno, jer je oko 40 porodica na listi čekanja. Trudimo se da svim roditeljima obezbedimo bebisiterke u roku od dva do tri meseca. Naša stalna usluga je svakodnevno čuvanje dece tokom radne nedelje, i to u trajanju od četiri do deset sati, a cene su u rasponu od 12.500 do 25.000 dinara. Pored toga, moguće su i povremene usluge radnim danom, ali ne kraće od tri sata, i cena je 320 dinara po satu. Subotom, nedeljom i praznikom cena sata je 380 dinara, a 24-časovna usluga košta 8.112 dinara - kaže Ruzmilka Đotunović, direktorka "Bebi servisa".

Ko osobu za čuvanje deteta potraži preko oglasa mora da računa na mesečni izdatak u visini od 16.500 do 27.000 dinara. Cene važe za osmočasovnu pomoć pet dana u nedelji i zavise od uzrasta deteta. Što je dete mlađe, cena čuvanja je veća, a roditelji su prepušteni sami sebi u proceni pouzdanosti. Angažovati osobu koja će se samo tri sata dnevno brinuti o detetu je nepovoljnije. Ova vrsta usluge naplaćuje se po satu, koji košta 300 dinara, tako da je mesečno potrebno izdvojiti oko 22.000 dinara. To podrazumeva preuzimanje deteta iz vrtića i još dva sata čuvanja.

1 коментар:

Анониман је рекао...

mame javljajte se,odgovorna,iskusna,obrazovana