brojač poseta

уторак, 08. април 2008.

SAD neće ukinuti bezvizni režim za većinu zemalja EU

SAD neće ukinuti bezvizni režim za evropske turiste, uprkos porastu broja terorističkih zavera u koje su uključeni Evropljani, rekao je danas direktor američkog Federalnog istrazznog biroa (FBI) Robert Miler

Miler je naglasio da SAD moraju da uspostave "teško (dostižnu) ravnotežu" izmedju otvorenosti i bezbednosti, ali je insistirao na tome da nije u planu ukidanje bezviznog programa, koji omogućuje gradjanima mnogih zemalja EU da udju u SAD bez viza.

"Da ste razgovarali o tome kao ja sa Stejt dipartmentom znali biste da se ništa neće desiti sa viznim povlasticama u bliskoj budućnosti", rekao je Miler okupljenima u Četam hausu (Chatham House) u Londonu i dodao da su, "zapravo još neke zemlje EU uključene u taj program".

U programu viznih povlastica trenutno se ne nalaze Grčka i većina istočnoevropskih zemalja, koje su se uniji priključile 2004. godine, iako su zemlje kao što su Estonija, Litvanija i Češka nedavno potpisale sporazume sa Vašingtonom, koji bi trebalo da im omoguće status kandidata za ulazak u taj program do kraja ove godine.

Zvaničnici EU se nadaju da će uspeti da ubede SAD da prošire program na svih 27 zemalja članica, ali ne prihvataju zahteve SAD da zauzvrat obezbede veći broj biometrijskih podataka o putnicima, kao i usvajanje novih bezbednosnih mera, uključujući i vazduhoplovne šerife na prekoatlantskim letovima.

Miler je rekao publici, koju su činili profesori, bezbednosni stručnjaci i novinari da veruje da će pobeda u bici protiv Al Kaide, koja stoji iza najvećeg broja terorističkih napada u svetu, biti izvojevana pre u sledećih nekoliko godina, nego decenija.

Нема коментара: