brojač poseta

петак, 04. април 2008.

Pretio da će ponoviti masakr sa univerziteta u Virdžiniji

Kalin Či Vong: Sprečen na vreme
Američka policija uhapsila je juče dvadesetogodišnjeg Kalina Čija Vonga zbog pretnji da će ponoviti masakr koji se pre godinu dana dogodio na Tehničkom univerzitetu u Bleksburgu u Virdžiniji, saznaje CNN.

Vong je postavio poruku na internetu. Dva dana kasnije, policija je pretražila njegovu kuću u kojoj živi sa roditeljima.
"Pretresli smo njegovu kuću i u njoj pronašli 13 komada vatrenog oružja i više od 5.000 metaka. Sakrio je dve puške AK-47s u ormanu svojih roditelja, koji su nam potvrdili da oružje nije njihovo", kaže detektiv Antonio Akvino.
Vong je u februaru prijavio lokalnoj policiji da je bio opljačkan pri kupovini pištolja preko interneta. On je, kako je rekao, hteo očevom karticom da za 800 dolara kupi pištolj. Vong se tada žalio i FBI-u, Birou za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv i drugim nadležnim službama.
"Pratili smo ga još od tada, ali tek kad smo otkrili da je postavio preteću poruku na internetu, shvatili smo da se radi o veoma opasnoj osobi. Shvatili smo tokom informativnog razgovora koliko je bio frustriran i verujem da je spreman da počini zločin", objašnjava Akvino.

Policija je saopštila da je Vong živeo povučeno i da je u poslednje dve godine trgovao oružjem. Međutim, kada su shvatili da je maloletan, dileri su prestali da mu prodaju oružje, a bio mu je čak zabranjen i pristup sajtovima koji se bave prodajom oružja.
"Bliži se trenutak u kojem će masakr koji je Seng Hui Čo počinio na Tehničkom univerzitetu u Bleksburgu u Virdžiniji biti ponovljen. Ovo vam možda neće zvučati kao pretnja, ali sam prilično siguran da niko ne želi da se masakr ponovi. Ali, ono što će se desiti probudiće sve ovdašnje negativce", naglasio je Vong u svojoj poruci.
Akvino kaže da je Vong rekao policiji da se nakon postavljanja poruke osećao bolje jer hiljade ljudi preko interneta prati njegov rad.
"Bio je veoma uznemiren i isfrustriran kada nam je to ispričao. Mislim da on nije zaista planirao da počini masakr", kaže Akvino.

Ipak, policajci su prilikom pretresa njegove kuće pronašli školsku torbu, čija je unutrašnjost bila ispunjena materijalom otpornim na metke. Torba se nalazila pored pušaka AK-47s, navodi CNN.
Vong je objasnio policiji da je oružje, koje su pronašli u njegovoj kući, bila samo dobra investicija.
"Rekao nam je da je da će Hilari Klinton, ukoliko pobedi na izborima za predsednika SAD, zabraniti kupovinu pušaka. Te puške će se tada prodavati po znatno većoj ceni nego što se sada mogu nabaviti", kaže Akvino.
Dvedesettrogodišnji student južnokorejskog porekla Seng Hui Čo ubio je aprila prošle godine 32 studenta i sebe u studentskom domu na Tehničkom univerzitetu u Bleksburgu u Virdžiniji. To je najgori masakr počinjen na nekom univerzitetu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Нема коментара: