brojač poseta

понедељак, 21. април 2008.

Prehlade traju i desetak dana

Promenljivo prolećno vreme, uz smenu toplih i hladnih dana, nepažnja građana koji se ne oblače u skladu s vremenskim prilikama i aktivnost virusa u vazduhu doveli su do povećanog broja pacijenata obolelih od virusnih infekcija gornjih respiratornih puteva. U domovima zdravlja saznajemo da se većina bolesnih leči u kućnim uslovima, bez poseta lekaru.

Specijalisti opšte medicine u beogradskim domovima zdravlja kažu za „Blic“ da su čekaonice prepune pacijenata koji se žale na kašalj, povišenu telesnu temperaturu, curenje nosa i malaksalost.
- Reč je o mešanim respiratornim infekcijama koje kod nekih pacijenata počinju sa temperaturom, kod drugih sa kašljem, a kod nekih sa curenjem nosa. Ovi problemi mogu da potraju i desetak dana. Obično se dešava da nakon što stane curenje nosa, počne suvi kašalj. Ako se kašalj i temperatura ne smire nakon pet dana, treba posetiti lekara da se utvrdi da li je potrebno pripisati antibiotik, što nikako ne savetujem da pacijenti čine samoinicijativno - kaže za „Blic“ dr Vesna Vujičić iz beogradskog Doma zdravlja „Savski venac“.
Kod većine pacijenata antibiotici nisu neophodni. Dovoljno je uzimati mlake napitke, izbegavati hladne i gazirane napitke, inhalirati se i stavljati kapi u nos.
Kod nekih pacijenata virusna infekcija počinje suzenjem očiju, a neke od njih virusi nakon desetak dana ponovo napadaju i dolazi do prehlade. Zato dr Ljiljana Jančić iz DZ „Novi Beograd“ savetuje da ovakva stanja treba odležati nekoliko dana.
- Mislim da je veliki problem što se ljudi opuste s prvim toplijim danima. Obuku se, oznoje, pa se poskidaju i na taj način se prehlade. Reč je o tipičnim prolećnim zdravstvenim problemima koji, ipak, zahtevaju opreznost - napominje dr Jančić.
Lekari upozoravaju da treba voditi računa i o preventivi. Poželjna je raznovrsna ishrana bogata svežim povrćem, kao i uzimanje nekog od brojnih vitaminskih preparata u apotekama.

Najviše boluju školarci
Kako saznajemo od lekara, najviše problema s respiratornim infekcijama imaju školarci do 19 godina, zatim mala deca starosti do četiri godine, a na trećem mestu su radno aktivni građani. Smatra se da bolesnih ima više, ali ne svraćaju u domove zdravlja kod svojih lekara.

Нема коментара: