brojač poseta

среда, 16. април 2008.

Poljski neonacisti pozivaju na linč UN policajaca na Kosovu

Poljski neonacisti iz organizacije Krv i čast pozvali su svoje srpske istomišljenike da napadaju i ubijaju poljske policajce UNMIK-a na Kosovu jer su obični "okupatori koji su zaboravili da je i Poljska prolazila kroz ista teška vremena kao sada Srbija."

Poljske vlasti nadaju se da bi upravo ovaj poziv na linč na sajtu Krvi i časti mogao da bude presedan koji će naterati sudove u SAD da konačno preispitaju dosadašnju praksu da odbijaju saradnju sa poljskom policijom i tužilaštvom kada traži pomoć u borbi protiv propagiranja fašizma i antisemitizma.
"Šteta što nijedan poljski okupator koji sebe naziva poljski policajac nije poginuo", stoji u pozivu poljskih neonacista "srpskim patriotama" da ubijaju ne samo poljske već i ostale UNMIK-ove policajce, ma iz koje evropske zemlje došli.
U neredima pre mesec dana ispred suda u Kosovskoj Mitrovici povređeno je 28 od 52 poljska policajca koji su obezbeđivali zgradu suda.
"Već godinama imamo probleme sa sajtom poljskih neonacista. Smešten je na američkom serveru, sarađujemo sa FBI ali tamošnji sudovi ne žele uvek da omoguće predavanje informacija o ljudima koji propagiraju fašizam i antisemitizam", kazao je za današnje izdanje dnevnog lista "Polska" Zbignjev Urbanjski iz Glavne komande poljske policije.
"Postoji šanša da će tekst sa željama da policajci poginu na Kosovu biti prekretnica. Pomoć Amerikanaca ćemo dobiti ako ih ubedimo da je apel na strani neprikriveni poziv na teroristički akt", ocenio je sudija iz Vroclava Darijuš Sselicki.
Srpski neonacisti imaju dobre veze i kontakte pored Poljske i sa polulegalnim i ilegalnim neonacističkim organizacijama u Češkoj i Slovačkoj.
I Češki i Slovački neonacisti organizovali su nekoliko demonstracija u znak protesta protiv priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ali im se obični Česi, Slovaci koji inače kao i Poljaci takođe odbijaju legitimnost nove države na Balkanu na ulicama nisu pridružili.

Нема коментара: