brojač poseta

понедељак, 14. април 2008.

Policija pronašla oružje u tibetanskom hramu

Kineska policija pronašla je vatreno oružje sakriveno u tibetanskom hramu u jugozapadnom delu Kine, gde poslednjih nedelja traju neredi i protesti zbog kineske vladavine na Tibetu.

Kako je danas javila kineska državna televizija, policija je prošlog meseca, na osnovu anonimne dojave, pronašla 30 komada oružja u hramu u oblasti Aba, u provinciji Sečuan.

"Oružje je bilo sakriveno po celom hramu", rekao je pripanik lokalne policije, navodeći da je u pitanju poluautomatsko oružje.

Tokom protesta u oblasti Aba i na Tibetu bilo je najviše sukoba policije i demonstranata koji se protive kineskoj vladavini i zalažu za povratak duhovnog vođe Tibetanaca dalaj-lame na Tibet.

Kina je optužila dalaj-lamu, koji živi u egzilu u Indiji, da je organizova nasilje na Tibetu i ostalim delovima zemlje u kojima žive Tibetanci.

Dalaj-lama je, međutim, odbacio sve optužbe i apelovao na demonstrante da ne pribegavaju nasilju, pozvao na razgovore sa Kinom i podržao Olimpijske igre u Pekingu.

Demonstranti su pokušali i da osujete prolazak olimpijske baklje uoči Igara u Pekingu u avgustu, mada je baklja juče neometano nastavila put.

Нема коментара: