brojač poseta

уторак, 22. април 2008.

POHAPŠENI NEONACISTI

Policija privela 24 osobe iz nekoliko gradova u Srbiji koje su se na izletištu pored Niša okupile da proslave Hitlerov rođendan

Dvadeset četvoro obožavatelja Adolfa Hitlera, među kojima i tri devojke pokušalo je u nedelju u selu Kamenica da proslavi rođendan svog idejnog vođe. Sa nacističkim zastavama i vidnim obeležjima nacističke ideologije okupili su se na mestu poznatom kao Srećkovo vrelo. Međutim, meštani Kamenice, uznemireni prisustvom nezvanih gostiju, obavestili su policiju, pa su neonacisti privedeni u Policijsku upravu u Nišu.

Od grafita do tuča

Neonacisti deluju u Nišu već godinama, ali se njihove aktivnosti uglavnom svode na crtanje kukastih krstova čije su mete ovdašnja sinagoga i škole koje pohađaju pripadnici romske nacionalnosti. Prošle godine na jednogodišnju zatvorsku kaznu osuđen je Nišlija Dušan Đorđević jer je 1. maja 2004. godine napao jednu grupu Roma, a utvrđeno je da je on autor nacističkih grafita na Osnovnoj školi „Vuk Karadžić". Đorđević je takođe identifikovan kao napadač na Mirovni karavan koji je prošle godine okupio mlade ljude iz zemalja bivše Jugoslavije.

Nebojša Petković, rukovodilac Odeljenja kriminalističke policije, saopštio je da su nakon saslušanja svi privedeni pušteni, ali da će dvojica prekršajno odgovarati.

- Meštani Kamenice obavestili su nas da se u njihovom selu okupila neka grupa ljudi sa neonacističkim obeležjima. Nama nije bilo prijavljeno nikakvo okupljanje, pa smo intervenisali i učesnike skupa priveli u policiju.

Obavili smo njihovu identifikaciju i utvrdili da je njih 11 iz Niša, devetoro iz Beograda, a ostali iz Negotina i Jagodine. Reč je o mladim ljudima, od kojih najstariji ima 31 godinu, a među njima su bile i tri devojke, kao i trojica maloletnika - saopštio je Petković.

fakti

n Srpske neonacističke grupe su malobrojne i okupljaju se uglavnom na koncertima grupa čiji tekstovi govore o „krvi i časti", „beloj rasi", „snazi nacije"

n Na forumu neonacističke organizacije „Stormfront" na srpskom jeziku često se pojavljuju pretnje Jevrejima i svima onima koji se zalažu protiv povampirenja nacizma u Srbiji

n Trenutno je najpoznatija neonacistička organizacija „Nacionalni stroj", koju predvodi Goran Davidović, zvani Firer. Ova grupa odgovorna je za nekoliko incidenata u Novom Sadu, uključujući nasilni prekid jedne antifašističke tribine i sukob sa demonstrantima tokom velike antifašističke šetnje

n Najteži zločin protiv građana Srbije srpski neonacisti, tj. skinhedi učinili su 1997, kada su na smrt prebili romskog dečaka Dušana Jovanovića

Prema njegovim rečima, članovi ove grupe negirali su da su u Kamenici proslavljali Hitlerov rođendan, već su isticali da su se okupili radi piknika, koji se slučajno poklopio sa datumom rođenja ozloglašenog diktatora.

- Zaista smo zatekli hranu i piće, ali je činjenica da su učesnici tog skupa imali nacistička obeležja. Takođe, prilikom našeg dolaska jedan od prisutnih je odbacio pištolj, zbog čega smo protiv njega podneli krivičnu prijavu za nedozvoljeno držanje oružja.

Jedan od učesnika skupa će odgovarati i za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, jer je pružao otpor i vređao policajca koji ga je legitimisao - kazao je Petković.

Policija nije saopštila identitet osoba koje su učestvovale u ovoj neuobičajenoj manifestaciji.

Međutim, kako saznaje Press, nekolicina učesnika skupa registrovana je u policiji zbog pripadnosti neonacističkoj grupi.

Protiv jednog učesnika ranije je podneta krivična prijava zbog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Нема коментара: