brojač poseta

субота, 05. април 2008.

Pet ubica koji odolevaju poteri policije

BEOGRAD - Boban Mitić, Nebojša Rakić, Branislav Sekulović, Nikola Vračarić i Milenko Janković - osobe su čija su imena i fotografije, pod oznakom „potraga zbog ubistva“, iz centrale MUP-a dostavljene svim policijskim stanicama u Srbiji.

Janković
Njih petorica poslednji su u nizu identifikovanih ubica koji su posle zločina pobegli i za kojima je zatim raspisana poternica. Najopsežniju potragu policija je organizovana za Bobanom Mitićem iz Rataja, osumnjičenom za četvorostruki zločin počinjen 16. marta u vranjskom selu Krševica. Potragom za njim, vranjska policija ni juče, devetnaestog dana, nije uspela da stavi tačku na zločin. Sudbina Mitića od krvavog pohoda u kome je ubio suprugu, taštu i dvoje dece tako je i dalje misterija za sve. Ni policija ne zna da li je živ i da li se krije, ili je u međuvremenu presudio i sebi. Od 16. marta, kada je za Mitićem tragalo dvesta policajaca, akcija potrage poslednjih dana svela se na lokalne pripadnike MUP-a. I oni se pitaju da li će i kada Mitića zateći u nekom tajnom skrovištu, ili će pre naći njegovo telo.
Boban Mitić
Hajka za četvorostrukim ubicom podsetila je na slučaj od pre šest godina, kada je Leskovčanin Dragan Čedić pobegao nakon što je u napadu ljubomore ubio bivšu suprugu i šestoro njenih rođaka i prijatelja. Za Čedićem je te 2002. godine tragalo nekoliko stotina policajaca, a slučaj je okončan 40 dana posle zločina, kada je njegovo telo nađeno na livadi, pored puta u obližnjem selu.
Policija je tada za hvatanje Čedića angažovala helikoptere, što je zbog nepristupačnog terena izostalo u potrazi sa Mitićem.
- Mitić nije klasičan kriminalac koji ima novac i logistiku za skrivanje. Zbog toga za njegovo otkrivanje i ne mogu da se koriste uobičajene mere koje policija koristi u takvim slučajevima - objašnjava izvor „Blica“ iz MUP-a i navodi da se u potrazi za Mitićem sve svodi na pretraživanje terena.
Operativna potraga, koja podrazumeva prisluškivanje i lociranje mobilnih telefona, tajno praćenje njihovih porodica i najbližih saradnika - kako navodi naš izvor - primenjuje se samo u slučajevima osoba osumnjičenih za teška krivična dela, kao što su organizovani kriminal, ubistva, dilovanje droge...
Vračarić
Glavni cilj beogradske policije u ovom momentu jeste da uđe u trag četvorici osumnjičenih za ubistva počinjenih u poslednjih pola godine: Nebojši Rakiću, Branislavu Sekuloviću, Nikoli Vračariću i Milenku Jankoviću.
Nebojša Rakić sumnjiči se da je pre mesec dana u Vrčinu, ispred svoje kuće hicima iz pištolja ubio Dragana Milovanovića i ranio njegovog kuma Aleksandra Vlahovića, zvanog Rambo, zbog kockarskog duga od 40.000 evra. I Rakić i njegove žrtve odranije su bili poznati policiji. Branislav Sekulović je iz Srbije pobegao 27. septembra prošle godine, nekoliko sati nakon što je u zgradi svoje firme „S kompani“ na Petlovom brdu ubio Vladimira Samardžića, Darka Živkovića i Dušana Pejovića. Razlog i ovog zločina bio je dug, ali od sto hiljada evra. Novac je Sekulović pozajmio od žrtava za izgradnju stanova i nije ga vratio.
- Iza svih klasičnih kriminalnih obračuna stoji ili novac ili droga - objašnjava sagovornik „Blica“.
Tako su zbog problema u narko-biznisu, 25. septembra prošle godine u naselju Medaković, Nikola Vračarić i Milenko Janković ubili Uroša Miladinovića i ranili Milana Finka. Za obojicom je poternica raspisana dva meseca posle zločina.
Odbegli Sekulović je, prema policijskim saznanjima, utočište našao u Crnoj Gori, u kojoj se inače kriju mnogi srpski državljani koji su u Srbiji pod udarom zakona. Ostalim beguncima policija još nije ušla u trag.

Нема коментара: