brojač poseta

понедељак, 28. април 2008.

Španija odbila da izruči Izabelu Peron u Argentinu

Španski visoki sud odbacio je zahtev iz Buenos Ajresa za izručenje bivše argentinske predsednice Izabele Peron na osnovu optužbi o kršenju ljudskih prava.

Iz suda je saopšteno da se optužbe ne odnosi na zločine protiv čovečnosti, a da je istekao rok za sudsko gonjenje za prekršaje za koje je optužena.

Peronova, čije je puno ime Marija Estela Martines de Peron (Maria Estela Martinez de Peron), pojavila se na sudu u ponedeljak da bi saslušala odluku suda.

Španija je dobila dva zahteva za izručenje Peronove od argentinskih sudija koji žele da je ispitaju zbog aktivnosti "vodova smrti" tokom njene vlasti od 1974. do 1976. godine zbog nestanaka dvojice levičarskih aktivista.

Izabela Peron, treća supruga bivšeg predsednika Huana Dominga Perona (Juana Dominga Perona), optužena je da je potpisala tri dekreta kojima je omogućen državni terorizam tokom njene vlasti od 1974. do 1976. godine.

Na mesto predsednika došla je posle smrti svog muža, ali je nakon puča 1976. godine srušena sa vlasti.

Španska policija uhapsila je Peronovu (75) u januaru 2007. godine u njenoj kući u gradu Vilanueva da la Kanada (Vilanueva de la Canada) u blizini Madrida, kako navode izvori iz policije.

Optužena je za umešanost u slučaj nestanka mladića 1976. godine u Mendozi, koji je, kao tvrde organizacije za ljudska prava, poslednji put viđen kada su ga priveli agenti službe bezbednosti.

Нема коментара: