brojač poseta

понедељак, 07. април 2008.

OTROV PRETIO BEOGRADU!!!

Sinoćna eksplozija i požar u fabrici pesticida u „Galenici" izazvali trovanje 19 vatrogasaca, dva policajca i šestoro radnika, mnogobrojni građani se javili Hitnoj pomoći

Požar gasili više od dva sata... Specijalna oprema usporila rad vatrogasaca

Serija eksplozija sinoć oko 19.15 sati potpuno je uništila fabriku pesticida „Galenika fitofarmacija" u Zemunu i podigla oblak otrovnih gasova, koji se razišao tek pred zoru. Zbog posledica trovanja na VMA je tokom noći primljeno 27 osoba, među kojima je bilo 19 vatrogasaca, dva policajca i šestoro radnika „Galenike", ali su svi van životne opasnosti.

Nema opasnosti

Zamenik gradskog sekretara za zaštitu životne sredine doktor Vesna Josić izjavila je da nije bilo velike opasnosti po zdravlje Beograđana.

- Posle požara došlo je do povećanja koncentracije pesticida za tretiranje biljnih vaši u vazduhu, ali nije bilo ozbiljnijih posledica po građane i životnu sredinu. Dovoljno je bilo da građani zatvore prozore i da se ne izlažu pesticidu - rekla je doktorka Josić.

Do serije eksplozija došlo je u pogonu za proizvodnju pesticida, a vatrogasci su uspeli da lokalizuju požar tek oko 22 sata. Gradski zavod za zaštitu životne sredine i lekari hitne pomoći apelovali su do kasno u noć da građani u naseljima Altina i Zemun polje drže zatvorene prozore i ne izlaze na ulicu, što se posebno odnosilo na trudnice i malu decu.

Otrovni oblak kretao se od fabrike ka severu i severozapadu, a jak miris, koji je podsećao na miris kiselog kupusa, osetio se u naseljima Zemun polje, Altina, Batajnica, u industrijskoj zoni Zemuna i na Bežanijskoj kosi. Iz Gradskog sekretarijata za zaštitu zdravlja upozoravali su građane koji imaju simptome mučnine, gađenja, povraćanja, povećanog lučenja pljuvačke i suzenja očiju da se obrate Hitnoj pomoći.

Do nesreće je došlo oko 19.15 sati, kada su se u krugu fabrike čule detonacije, posle čega je izbio požar u pogonu za proizvodnju pesticida. Pre vatrogasnih ekipa na mesto nesreće stigli su industrijska vatrogasna ekipa „Galenike" i radnici „Fitofarmacije" koji stanuju u obližnjim zgradama.

- U magacinu su sve materije otrovne i opasne i prosto je nemoguće reći koja je uzrok eksplozije i požara. S obzirom na to da se čulo nekoliko eksplozija, pretpostavljam da je neko od radnika otvorio vrata magacina i pustio vazduh unutra, jer te materije eksplozivno reaguju sa kiseonikom - rekao nam je jedan od radnika fabrike.

Dramatično... Policija momentalno blokirala sve prilaze „Galenici"

Prema njegovim rečima, pripadnici vatrogasnih ekipa munjevito su reagovali i samo zahvaljujući njima izbegnuta je prava katastrofa.

- Prostorija sa pesticidima nalazi se odmah do kotlarnice, u kojoj uvek ima mazuta, a sa suprotne strane je burad sa reaktivnim materijama, koje zahtevaju stalno hlađenje. Prava je sreća sto su vatrogasci uspeli da reaguju - kaže radnik „Galenike".

Načelnik sektora za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da je gašenje požara bilo otežano jer su zbog otrovnih materija vatrogasci morali da rade u zaštitnim odelima.

- Na gašenju požara učestvovalo je 13 vatrogasnih vozila, odnosno ukupno 45 vatrogasaca. Prvi su na lice mesta stigli radnici „Galenike" iz njihove Industrijske vatrogasne ekipe, među kojima ima i povređenih. Problem je što nije reč o klasičnom požaru, jer su goreli pesticidi, što je zahtevalo da ekipe budu u specijalnim zaštitnim odelima, koja otežavaju gašenje - rekao je Marić, i dodao da će uzroci požara biti utvrđeni tek posle detaljne istrage.

Veliki broj poziva Hitnoj pomoći

Portparol Hitne pomoći doktor Nada Macura rekla je da je ta služba tokom noći dobila niz poziva od građana koji su se žalili na trovanje.

- Građani koji su zvali Hitnu pomoć žalili su se na mučninu i peckanje u grlu, ali nije bilo jače intoksikacije, pa ni razloga za paniku i zabrinutost. Na mestu požara bilo je osam ekipa Hitne pomoći, koje su posle ukazivanja prve pomoći prebacivale ljude na VMA. Poziv za intervenciju u „Galenici" stigao nam je u 19.48 - rekla je Macura.

Doktor Zoran Šegrt iz Centra za toksikologiju VMA rekao je sinoć da niko od povređenih nije bio vitalno ugrožen, ali da su preko noći zadržani na posmatranju.

- Na VMA je primljeno 27 osoba, od kojih 19 vatrogasaca koji su bili izloženi otrovima, dok su dve osobe zadobile teže opekotine. Niko od njih nije vitalno ugrožen i ne oseća tegobe, ali smo morali da ih zadržimo na posmatranju preko noći, jer tako nalaže procedura u slučaju trovanja organskim fosfatima - objasnio je Šegrt.

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin, koji je sinoć obišao „Fitofarmaciju", rekao je da fabrika neće raditi dok se ne utvrdi uzrok požara. Mesto nesreće obišli su i ministri Slobodan Milosavljević i Dragan Đilas.

Нема коментара: