brojač poseta

понедељак, 14. април 2008.

Osporena odluka britanske vlade

avion proizveden u BAE Systems
Sud je posle dve godine ocenio da je istraga o korupciji u BAE prekinuta nelegalno
Jedan britanski sud je odlučio da je nelegalna odluka iz 2006. godine, da se odustane od istrage o navodnoj korupciji u okviru velikog trgovinskog ugovora o prodaji naoružanja - sklopljenog između britanske kompanije BAE i Saudijske Arabije.

Odluku o obustavi ove istrake doneli su istražni organi britanske državne Službe za teški privredni kriminal (Britain's Serious Fraud Office).

U presudi Visokog suda u Londonu se kaže da istragu nije trebalo prekidati - a cilj prekinute istrage je bio da se utvrdi da li je kompanija "BAE Sistems" koristila mito pri sklapanju ugovora tokom 80-tih godina, vrednog više desetina milijardi dolara, o isporukama vojnih aviona i vojne opreme Saudijskoj Arabiji.

Kritikujući vladinu službu za borbu protiv privrednog kriminala i britansku Vladu, jedan od sudija, lord Mozes, je rekao da niko ni u zemlji ni u inostranstvu nema pravo da se meša u britansko pravosuđe.

Žalba zbog Vladinog 'licemerja'

Najnovija presuda je donesena na osnovu zahteva aktivista iz "Akcije protiv trgovine oružjem" (CAAT) i lobističke grupe "Korner haus". Jedan od aktivista CAAT-a je Simon Hil.

Najnovija sudska odluka mogla bi da izazove diplomatski i politički zemljotres
BBC-jev bezbednosni analitičar

'Bili smo zapanjeni vladinim licemerjem i korupcijom. Britanska vlada kaže siromašnim zemljama da neće dobiti britanske zajmove za pomoć namenjene: bolnicama, školama i za druge potrebe... dok se britanski tužioci tiho svrstavaju uz jednu stranu - i vrše pritisak da se odustane od istrage o korupciji koja bi mogla da uznemiri predstavnike moćnih interesnih grupa u zemlji i u inostranstvu. Jedna pravila za bogate, druga za siromašne'.

Vladina služba razmatra presudu

BAE Sistems demantuje optužbe i kaže da nije uticala na odluku o prekidu istrage državne Službe za privredni kriminal.

U ovoj službi je rečeno da se pažljivo razmatra najnovija sudska odluka. 2006-te godine, kada je istraga prekinuta, britanska vlada je saopštila da je istraga ugrozila nacionalnu bezbednost.

BBCjev analitičar odbranbene i bezbednosne politike kaže da bi najnovija sudska odluka mogla da izazove diplomatski i politički "zemljotres".

Нема коментара: