brojač poseta

недеља, 13. април 2008.

"Njujork tajms" o oružju iz Srbije

Njujork -- "Njujork tajms" kritkovao je ugovor vredan 833 miliona dolara o isporuci naoružanja Iraku iz Srbije, ocenjujući da je ugovor netransparentan.

Njujorški dnevnik navodi da je ugovor između Srbije i Iraka o isporuci naoružanja postignut još u septembru 2007. bez javnog nadmetanja i instrumenata kojima bi bila sprečena korupcija, uključujući odobrenja visokih vojnih zvaničnika i iračkog komiteta za potvrđivanje ugovora.

"Umesto toga, pregovarala je delegacija od 22 visoka iračka zvaničnika, bez znanja američkih komandanata i većine iračkih lidera," piše list, navodeći da je ugovor izazvao mnogobrojne kontroverze, pa je kasnije sveden na kupovinu 236 miliona dolara vrednog naoružanja.

"Njujork tajms", takođe, navodi i izjavu iračkog ministra odbrane Abdula Kadira, koji je izjavio da je o svim koracima uredno obaveštavan premijer Nuri al Maliki.

"Srpski ugovor", kako ga je nazvao njujorški dnevnik, uključuje isporuke helikoptera, aviona, oklopnih transportera, minobacača, mitraljeza, pancira, uniformi i ostale opreme.

Ministar Kadir, odgovarajući na kritike, stopirao kupovinu oklopnih transportera i nekih aviona, čime je čitava transakcija svedena na 236 miliona dolara, o čemu je, prema američkim vojnim zvaničnicima, ugovor potpisan u martu.

Нема коментара: