brojač poseta

уторак, 22. април 2008.

NIŠAVSKI SLIV RAJ ZA KILOVATE

U slivu Nišave 42 lokacije su pogodne za izgradnju mini-elektrana. Pirotska vlast poziva potencijalne investitore da joj se obrate

U slivu Nišave, na teritorijama opština Pirot, Dimitrovgrad, Bela Palanka i Babušnica, stručnjaci konsultantske kuće „SEEC" (South-East Europe Consultance) iz Beograda identifikovali su 42 lokacije pogodne za izgradnju mini-hidroelektrana, koje, osim što proizvode „zelenu" struju, mogu zaustaviti sve bujične vode i sprečiti poplave kakve su prošle jeseni napravile ogromnu štetu u Pirotskom okrugu.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić objašnjava da finalna verzija urađene studije predviđa proizvodnju više od 100 gigavata električne energije.

Ceo Pirotski kraj dobar za mini-elektrane

Predsednik konsultantske kuće „SEEC" Ljubo Miskin kaže da je tokom izrade studije obrađena površina od 1.235 kvadratnih kilometara.

- Obradili smo kanjone reka Temštice, Jerme, Visočice, Toplodolske reke i Nišave. Prilikom izrade studije poštovane su sve ekološke norme, kako prilikom izgradnje elektrana ne bi došlo do narušavanja životne sredine. Stari katastar ovih objekata iz 1987. je prevaziđen, a nova studija pokazala je da je ovo područje po svim kriterijumima na drugom mestu u Srbiji po značaju kada je reč o izgradnji mini-hidroelektrana. Na području opštine Pirot odredili smo 38 lokacija, u Dimitrovgradu 11, u Babušnici tri i Beloj Palanci dve lokacije - kaže Miskin.

- Za izgradnju 42 elektrane potrebno je oko 100 miliona evra. Ekonomske analize pokazale su da je 21 lokacija izuzetno dobra za investicije. Nadam se da je usvajanje ove strategije, koju su uradili stručnjaci „SEEC-a", „Tigra" i opštine Pirot, znak za početak investicija u izgradnju ovih objekata. Pozivamo sve zainteresovane investitore da se obrate opštini Pirot, upoznaju sa studijom, dobiju svu neophodnu pomoć, krenu u prikupljanje dokumentacije i dobijanje svih dozvola od opštine i republike, za šta je potrebno oko godinu dana. U Srbiji je još 1987. urađen katastar mini-centrala. Obeleženo je 900 lokacija na teritoriji zemlje koje su pogodne za ulaganja u proizvodnju struje, ali nijedna opština nije ovako kompleksno sagledala svoje hidropotencijale, što je osnov za bilo kakve konkretne poteze na tom planu - kaže Vasić za Press.

Za sada je najizglednija izgradnja hidrocentrala na Nišavi kod „Tigra" i nizvodno kod sela Crnoklište. Prva bi bila snage 5,4 megavata, a druga 19,5. Samo na ovoj reci postoji mogućnost izgradnje 16 ovakvih objekata koji bi bili kaskadnog tipa, poređani jedan ispod drugog.

Pirotska vlast, kompanija „Tigar" i konsultantska kuća „SEEC" osnovaće narednog meseca zajedničku kompaniju koja će promovisati i voditi posao oko izgradnje malih hidrocentrala.

Predsednik korporacije „Tigar" Dragan Nikolić kaže da je izgradnja ovih objekata od višestrukog značaja, i za „Tigar" i za opštinu Pirot.

- Kod jedne ovako značajne investicije neophodno je aktiviranje svih raspoloživih lokalnih resursa. „Tigar" može mnogo toga da ponudi kada je reč o ovoj temi, pre svega kroz proizvodnju membranskih vrećastih ustava. To je novo rešenje za protočne elektrane koje „Tigar" može da usvoji i njim snabdeva buduće centrale. Osim toga, planiramo i da investiramo u izgradnju, bilo sami ili sa partnerima koji su voljni da sa nama zajednički ulažu u ovaj posao - kaže Nikolić.

Za izgradnju jedne mini-hidroelektrane potrebno je najmanje milion evra.

Нема коментара: